Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięeliminacja wpływu zakłóceń EMI na elektronike
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam
Prowadzę badania urządzenia w Instytucie elektrotechniki na uzyskanie
certifikatu CE i kompatybilności elektromagnetycznej.
Badanie polega na podawaniu impulsów 1kV 80us , narastanie 5ns na linie L , N i PE.
Układ resetuje się.
Poszukuje artykułów lub praktycznych rad jak wyeliminować wpływ zakłóceń elektromagnetycznych na elektronike.
Pozdrawiam
Prowadzę badania urządzenia w Instytucie elektrotechniki na uzyskanie
certifikatu CE i kompatybilności elektromagnetycznej.
Badanie polega na podawaniu impulsów 1kV 80us , narastanie 5ns na linie L , N i PE.
Układ resetuje się.
Poszukuje artykułów lub praktycznych rad jak wyeliminować wpływ zakłóceń elektromagnetycznych na elektronike.
Pozdrawiam
Już wyjaśniam
Linia L - faza
Linia N - neutralna
PE - uziemnienie
Testy są dość wredne: Sterownice z moim sterownikiem, ułożono na palecie drewnianej,palete na blasze 3x3m. Podawano impulsy 1kV, 80us między blache a L , N i PE.
Impulsy o polaryzacji + i -.
Na L i N mój steroewnik chodził całkiem fajnie. Podawane na PE a blache spowodowały cyrk.
Piotr
Linia L - faza
Linia N - neutralna
PE - uziemnienie
Testy są dość wredne: Sterownice z moim sterownikiem, ułożono na palecie drewnianej,palete na blasze 3x3m. Podawano impulsy 1kV, 80us między blache a L , N i PE.
Impulsy o polaryzacji + i -.
Na L i N mój steroewnik chodził całkiem fajnie. Podawane na PE a blache spowodowały cyrk.
Piotr
www.ochrona.net.pl
Garść praktycznych informacji o likwidacji zakłóceń.Autor jest praktykiem, nie są to więc jakieśt eoretyczne rozważania.
Garść praktycznych informacji o likwidacji zakłóceń.Autor jest praktykiem, nie są to więc jakieśt eoretyczne rozważania.
Sterownik jest umieszczony w szafie metalowej, która ma podłączone PE.
Wcześniej druk nie miał linii PE i tez wszystko szalało.
Wstawiłem typowy filtr sieciowy (dławiki na rdzeniu torr., kodenstatory odsprzęgajace do PE).
Faktycznie PE jest nie potrzebne. W takim razie jak wyelimonować wpływ zakłóceń podawanych między PE a blachę uziomu. Układ szaleje (kontroler i wyświetlacz).
Czy wystarczy wstawić cewki z koralokiem ferytowym na L i N?
Piotr
Wcześniej druk nie miał linii PE i tez wszystko szalało.
Wstawiłem typowy filtr sieciowy (dławiki na rdzeniu torr., kodenstatory odsprzęgajace do PE).
Faktycznie PE jest nie potrzebne. W takim razie jak wyelimonować wpływ zakłóceń podawanych między PE a blachę uziomu. Układ szaleje (kontroler i wyświetlacz).
Czy wystarczy wstawić cewki z koralokiem ferytowym na L i N?
Piotr