Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

sterowanie serwomechanizmami, niby nic a jednak :-)

michalxb
-
-
Kontaktowanie:
sterowanie serwomechanizmami, niby nic a jednak :-)

Postautor: michalxb » 8 kwie 2005, o 14:46

Jak w tytyule... chodzi o sterowanie serwomechanizmami modelarskimi (kabelek 3 żyłowy, jednym słowem standard).
Sterowanie ma odbywać się za pomocą komputera, nic prostszego małe urządzenie i sterujemy przez port 8 serwami.
Z tym że musimy podłaćzyć te serwa kabelkami, a ja potrzebuje ZDALNE STEROWANIE.
Cały problem powstał kiedy wpdałem na pomysł zrobienia robota "domowego".
Miałby on robić kilka żeczy za mnie (cztery koła kamerki ze dwie i manipulatory).
No i troche glłupio by było sterować tym za pomocą kabla no nie :-)
sterowałbym sobie klawiaturka a robot by jeździł.
I nie wiem jak wykonać takie sterowanie.

Jesteście w stanie pomóc (jeżeli rozwiązania są droższe ale na pewno zadziałają to też piszcie :-) )

Z góry dzięx
Michał M.

Awatar użytkownika
jarek200
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: jarek200 » 14 kwie 2005, o 20:43

Trzeba kupić - Tak kupić sterownik - nadajnik i odbiornik modelarki - (najtańszy 200 zł ) Zrobienie się może nie opłacać z uwagi na dużą precyzję ruchów drążków sterujących potencjometrami w nadajniku oraz wyspecjalizowane układy w tecnologii SMD w nadajniku i odbiorniku które na podstawie położenia potencjometru dadzą odpowiednią częstotliwość na serwomechanizm, co będzie skutkować obrotem serwomechanizmu o kąt niemal dokładnie taki jak wychylenie drążka sterującego w nadajniku. Do odbiornika podpina się ( w tej taniej wersji) dwa serwomechanizmy modelarskie (lewo , prawo- jeden silnik góra dół - drugi silnik) jednak one nie kręcą się z prędkością proporcjonalnądo wycylenia drążka w nadajniku, tylko powodują obrót serwomechanizmu o prawie taki sam kąt jak wychylenie drążka. Są w sprzedaży w sklepach modelarskich takie przetworniki, o które Ci chodzi,że wychylenie drążka powoduje wzrost prędkości silnika jednak takie coś kosztuje około 80 zł i również sterowane jest skomplikowanym układem,co wyklucza możliwość zbudowania tego urządzenia.

Czajnik
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Czajnik » 14 kwie 2005, o 21:29

no wiec od podstaw... sterowanie serwomechanizmem odbywa sie przez podanie przebiegu TTL o częstotliwosci ok. 50 Hz i zmiennym wypełnieniu... to wypełnienie jest zmienne wzakresie 1,5 do 2,5 ms zaleznie odserwomechanizmu te wartosci moga sei troszkeroznic ale to kwestia kalibracji (nie jestem w 100% pewien czy dorze pamietam te czasy i czestotliwosc) wiec to jaka zastosujesz sobie transmisje... radiowa czy po kablu ... jest bez roznicy, wazne tylko zebysna koncu mial procek ktory z odebranych danych zrobi w.w. przebiegi i tyle... co do moich doswiadczen na ten temat to kidys robilem cos takiego i dzialalo to tak ze mialem generator 36k i kluczowalem go wyjsciem z uarta (RS) a po drogiej stronie byl zwykły odbiornik dla modulowanej podczerwieni i sygnal wyjsciowy szedla na uartw odbiorniku... wysyłałem 4 bajty danych + sume kontrolna ....jesli trznsmisja 2 razy była taka sama to odbiornik zatwierdzał dane wg nich generował przebiegi dla serw... ot i cala filozofia... jesli chodzi o tatransmisje to 4 bajty byly dlatego ze mialem 4 serwa i jesli robilbys cyfrowatransmisje to nie klopocz sie z jakas straszna rozdzielczością bo to i tak nie ma sensu... serwa chc analogowe maja ograniczoną rozdzielczosć...wpraktyce 50 do 80 kroków wystarczaw zupelnosci...

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”