Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Ustawienie portów XP aby działały jak 98SE

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:
Ustawienie portów XP aby działały jak 98SE

Postautor: Sova » 28 lut 2005, o 17:39

Witam

mam konkretne pytanie, jak mam zrobić(jaki program zassać) aby porty(COM i LPT) na Win XP działał tak samo jak na Win 98. Na elektroda.pl był taki programator 8051 by Nemo i tam był taki program IO coś, ale już nie mogę go znaleść więc sie pytam tu. Bardzo was prosze o pomoc, wiem, że to możliwe. Muszę to zrobic ponieważ mam urządzenie podpinane do LPT a pod XP programy z win 89 nie działają tak samo(jeśli chodzi o porty)

POMOCY

osiolek
-
-

Postautor: osiolek » 4 kwie 2005, o 20:48

Muszę to zrobic ponieważ mam urządzenie podpinane do LPT a pod XP programy z win 89 nie działają tak samo(jeśli chodzi o porty)
winda Xp sucks, przyszykuj sobie ok. 1 Gb na dysku, wystarczy 500MB, zainstaluj zgroze 98 se, jesli masz dysk SATA, od razu lepiej idz do kolegi z winda 98

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 4 kwie 2005, o 21:02

Potwierdzam Win XP sucks :)

Awatar użytkownika
tasza
-
-

Postautor: tasza » 5 kwie 2005, o 07:10

zagoogluj hasło: giveio.sys
to jest driver, który umożliwia procesom użytkownika bezpośredni dostęp do portów I/O.
tego cudaka znajdziesz też w pakiecie AvrDude (z opisem jak instalować)
mam XP, zainstalowałam ten serwisik - wszystko pięknie działa...

Awatar użytkownika
gawel
-
-

Postautor: gawel » 5 kwie 2005, o 21:34

Tasza, a czy ten sterownik pozwala na grzebanie tylko po portach przykładowo drukarki, może UARTA? Czy pozwala przykładowo przejechać się po DMA lub 8259 :D ? To może dać bardzo ciekawe efekty na PC-cie z windozą :lol:

Awatar użytkownika
tasza
-
-

Postautor: tasza » 6 kwie 2005, o 07:18

:arrow: gawel

giveio to jest "kernel mode driver", który w specyficzny sposób "znieczula" jądro systemu, aby umożliwić aplikacjom poprawne wykonanie funkcji bibliotecznych outp(addr,data) , inp(addr) bez wyrzucenia wyjątku o naruszeniu ochrony (0xC0000096) /więcej jest tutaj/

w kodzie źródłowym giveio jest definicja IOPM_SIZE, która określa rozmiar przestrzeni I/O
dostępnej dla drivera i jest to 0x2000, czyli adresy 0x0000 - 0x1FFF, jak widzisz,
możesz się dostawać do dowolnych portów, system się przed tym nie obroni - efekty i konsekwencje - to sprawa programisty....

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”