Witam
mam konkretne pytanie, jak mam zrobić(jaki program zassać) aby porty(COM i LPT) na Win XP działał tak samo jak na Win 98. Na elektroda.pl był taki programator 8051 by Nemo i tam był taki program IO coś, ale już nie mogę go znaleść więc sie pytam tu. Bardzo was prosze o pomoc, wiem, że to możliwe. Muszę to zrobic ponieważ mam urządzenie podpinane do LPT a pod XP programy z win 89 nie działają tak samo(jeśli chodzi o porty)
POMOCY
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięUstawienie portów XP aby działały jak 98SE
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
gawel
giveio to jest "kernel mode driver", który w specyficzny sposób "znieczula" jądro systemu, aby umożliwić aplikacjom poprawne wykonanie funkcji bibliotecznych outp(addr,data) , inp(addr) bez wyrzucenia wyjątku o naruszeniu ochrony (0xC0000096) /więcej jest tutaj/
w kodzie źródłowym giveio jest definicja IOPM_SIZE, która określa rozmiar przestrzeni I/O
dostępnej dla drivera i jest to 0x2000, czyli adresy 0x0000 - 0x1FFF, jak widzisz,
możesz się dostawać do dowolnych portów, system się przed tym nie obroni - efekty i konsekwencje - to sprawa programisty....
giveio to jest "kernel mode driver", który w specyficzny sposób "znieczula" jądro systemu, aby umożliwić aplikacjom poprawne wykonanie funkcji bibliotecznych outp(addr,data) , inp(addr) bez wyrzucenia wyjątku o naruszeniu ochrony (0xC0000096) /więcej jest tutaj/
w kodzie źródłowym giveio jest definicja IOPM_SIZE, która określa rozmiar przestrzeni I/O
dostępnej dla drivera i jest to 0x2000, czyli adresy 0x0000 - 0x1FFF, jak widzisz,
możesz się dostawać do dowolnych portów, system się przed tym nie obroni - efekty i konsekwencje - to sprawa programisty....