Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Wyświetlacz graficzny...

Awatar użytkownika
szymon
-
-
Kontaktowanie:
Wyświetlacz graficzny...

Postautor: szymon » 13 mar 2005, o 23:08

Mam problem z wyświetlaczem graficznym 128x64 mianowicie kupiłem takowy i nie moge do niego znaleść aplikacji. Na wyświetlaczu jest nalepka z napisem:

Kod: Zaznacz cały

WG12864B0 SFYLYNC06
Szukając na googlach jedyne co można znaleść to to. Wszystko by było ok gdyby nie fakt, że mój wyświetlacz posiada 16 wyprowadzeń a nie tak jak podaje aplikacja 20 :? . Jeżeli ktoś miał do czynienia z wyświetlaczami graficznymi i spodkał się z wyświetlaczami co mają tylko 16 wyprowadzeń to prosze o info.
Aha jeszcze dodam, że jedyne do czego doszedłem to to, że wyprowadzenia 3 i 4 są od podświetlenia.

Z góry dzięki za szybką odpowiedż :)

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 14 mar 2005, o 08:45

:) Twoj LCD jest prawdopodobnie firmy :arrow: winstar i moze ten roztaw bedzie pasowal :arrow: 16 pin
a tu masz :arrow: inny roztaw 16 pin
Moja propozycja jest taka zebys sprawdzil jakie sa kosci driverow tego LCD i na podstawie tych kosci PDF znalesc gdzie co jest dobra baza danych PDF znajdziesz tu :arrow: kopalnia skarbow ;)
:D

Awatar użytkownika
szymon
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: szymon » 14 mar 2005, o 16:16

tu masz :arrow: inny roztaw 16 pin
To by nawet pasowało :)
Moja propozycja jest taka zebys sprawdzil jakie sa kosci driverow tego LCD i na podstawie tych kosci PDF znalesc gdzie co jest
Dokładnie tak bym zrobił ale niestety na płytce są tylko 3 "śliny mużyna :D " więc moge szukać wiatru w polu! No jeszcze są 2 połączone szeregowo przetwornice nap. ujemnego ale myśle że nie ma to większego znaczenia.
No nic, bede jeszcze próbował ale jak by ktoś się natknął na wyświetlacze graficzne z 16 wyprowadzeniami to prosze o info.

bat42
-
-

Postautor: bat42 » 14 mar 2005, o 17:41

Cześć,
o ile się nie dokopałeś to Winstar jest na kontrolerze KS0108.

Może Ci się przyda : symulator LCD

http://www.geocities.com/dinceraydin/dj ... cdsim.html

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 15 mar 2005, o 10:33

:) Ja mam 19264 LCD i on jest zrobiony na jednej kosci HD61203 i trzech HD61202 prawdopodobnie u Ciebie jest jeden HD61203 i dwa HD61202 i wyprowadzenia sa na 16 pin :arrow: pdf jak mi podasz na pw swoj email adres to Ci moge wyslac zdjecie mojego LCD :idea:
:D

Awatar użytkownika
szymon
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: szymon » 15 mar 2005, o 12:58

o ile się nie dokopałeś to Winstar jest na kontrolerze KS0108.
Mylisz się, winstar robi wyświetlacze na różnych kontrolerach, ale dzięki za symulatorek :)

Dzięki ACeK za pomoc! wydaje mi się że będziesz miał racje, jak tylko będe miał chwilke wolnego czasu to poeksperymętuje z moim LCD, co do zdięcia to raczej nic mi nie powie więc się obejdzie.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”