Nie mogę połączyć układu 4013 (dwa przerzutniki D) z 4047 (multiwibrator). Każdy z tych elementów po wypięciu drugiego działa jak trzeba, a po połączeniu nie chcą, tzn na wyjściu układu 4047 pojawia się sygnał nie tylko na narastającym zboczu z ukł. 4013, ale i na opadającym. Układ 4013 działa poprawnie, oglądałem przebiegi na oscyloskopie. Nie ma żadnych szpilek ani innych takich. O co może chodzić? (4047 jest połączony poprawnie do działania na zbocze narastające).
Dodam jeszcze, ze nie jest to wina układów, bo już wymieniałem, przelutowywałem, kombinowałem we wszystkie strony.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięDlaczego CMOSy nie chcą działać ?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Po wstawieniu małego kondensatora na zasilaniu 4047 układ zaczął działać poprawnie. Dziękuję kolegom za pomoc, i polecam to forum wszystkim z brakami w wiedzy.
Poza tym, przeglądając to forum od dłuższego czasu oraz od niedawna ucząc się na stronie Pana Wojtka, napisałem egzamin z elektroniki na 3 roku nie zakuwając przed nim ani sekundy.
Poza tym, przeglądając to forum od dłuższego czasu oraz od niedawna ucząc się na stronie Pana Wojtka, napisałem egzamin z elektroniki na 3 roku nie zakuwając przed nim ani sekundy.