Jak zrobic przejsciowke I2C na RS232?
Wiem ze sa I2C na USB. Ale na RS232 nie moge znalezc.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięI2C na RS232
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
I2c
I2C na USB jakos zrobili wiec to tez sie musi dac zrobic. Pewnie za posrednictwem procka.
Tylko jak mam to zrobic? I od czego zaczac?
Tylko jak mam to zrobic? I od czego zaczac?
Ja bym to zrealizował tak :
Procesor odbiera przez RS "instrukcje" (określona liczba) i w zależności od wartości tej liczby wywołuje odpowiedią procedurę (np I2CSTART, I2CWRITE itp). Program dla mikrokontrolera byłby bardzo prosty i opierałby się na podanym wyżej algorytmie. Na PC sterowanie taką przejściówką wymagałoby wysłania odpowiedniej kombinacji liczb w zależności od tego co chcemy na I2C wysłac.
Procesor odbiera przez RS "instrukcje" (określona liczba) i w zależności od wartości tej liczby wywołuje odpowiedią procedurę (np I2CSTART, I2CWRITE itp). Program dla mikrokontrolera byłby bardzo prosty i opierałby się na podanym wyżej algorytmie. Na PC sterowanie taką przejściówką wymagałoby wysłania odpowiedniej kombinacji liczb w zależności od tego co chcemy na I2C wysłac.
A czy znalazlbys chwilke czasu na narysowanie mi schematu elektrycznego. Bo szczerze mowiac sam nie wiem jak to wszystko polaczyc.Ja bym to zrealizował tak :
W załacznikach umiesciłem programy dla mikrokontrolera oraz PC. Program dla PC wysyła odpowiednie komendy odbierane przez mikrokontroler. W polu Adres wpisujemy adres urządzenia na magistrali I2C a w polu Dane liczbę jaką chcemy zapisac do tego urzadzienia. Przetestowałem to na PCF8574A o adresie 112. Oczywiście programy są jak najbardziej uproszczone, ale pozakują ogólną zasade działania takiej przejściówki.
Odnośnie schematu - jest on bardziej blokowy niż ideowy. Konwerter MAX232 działa w swojej typowej aplikacji w otoczeniu kilku kondenatorów elektrolitycznych. Ze względu na ograniczony czas musiałem go narysowac taki, jaki jest Ale myśle ze nie bedziesz miał problemów ze znalezieniem dokładnego shcematy konwertera na MAX 232. Mikrokontroler moze być dowolny z rodziny 8051, nawet 20-końcókowe AT89C2051. W takim przypadku należy zmienić tylko przypisanie końcówki SDA z p3.6 na p3.5 , ponieważ 89C2051 nie posiada wyprowadzenia P3.6. Oczywiście mikrokontroer musi mieć podłączony kwarc 11,0592 MHz. Domyślną predkością transmisji RS jest 57600b/s.
Odnośnie schematu - jest on bardziej blokowy niż ideowy. Konwerter MAX232 działa w swojej typowej aplikacji w otoczeniu kilku kondenatorów elektrolitycznych. Ze względu na ograniczony czas musiałem go narysowac taki, jaki jest Ale myśle ze nie bedziesz miał problemów ze znalezieniem dokładnego shcematy konwertera na MAX 232. Mikrokontroler moze być dowolny z rodziny 8051, nawet 20-końcókowe AT89C2051. W takim przypadku należy zmienić tylko przypisanie końcówki SDA z p3.6 na p3.5 , ponieważ 89C2051 nie posiada wyprowadzenia P3.6. Oczywiście mikrokontroer musi mieć podłączony kwarc 11,0592 MHz. Domyślną predkością transmisji RS jest 57600b/s.
- Załączniki
-
- Bardzo poglÂądowy schemat - sorki za jakoÂśÄ, ale nie mam aktualnie zainstalowanego nic do ryzowania schematĂłw.
- i2crs.GIF (2.89KiB)Przejrzano 3363 razy
-
- I2CRS.rar
- Program dla PC napisany w Delphi.
- (163.09KiB)Pobrany 174 razy
-
- I2C.rar
- Program dla mikrokontrolera 89S8252 napisany w jÄzyku C (RIDE)
- (20.33KiB)Pobrany 174 razy
Jak jeszcze tego nie ruszylas (albo ruszyles ale Ci nie wyszlo) to mozesz zerknac tez na to:
In this article we see how to interconnect the microcontroller to a linux PC over a physical RS232 interface without the extra MAX232 chip
In this article we see how to interconnect the microcontroller to a linux PC over a physical RS232 interface without the extra MAX232 chip