Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Pomiar prądu - problem

Awatar użytkownika
Press
-
-
Kontaktowanie:
Pomiar prądu - problem

Postautor: Press » 8 sty 2005, o 13:36

Witam
Chcę zrobić pomiar prądu do zasilacza. I wymyśliłem sobie coś takiego jak w załaczniku. I wszystko cacy dopuki wzmacnaicz zasilany jest symetrycznie, ale mam do dyspozycji pojedyncze napięcie, a przy pojedynczym już nie działa jak powinno :(. Czy da się coś wymyślić, zeby to zadziałało przy pojedynczym napieciu? odpada wstawienie rezystora pomiarowego do strony masy, bo wtedy masa na zaciskach wyjściowych będzie pływać :(
Załączniki
Schem.JPG

Awatar użytkownika
małysz
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: małysz » 8 sty 2005, o 13:45

Witam!
Mam taką propozycje. To jest podwujny wzmacniacz operacyjny wiec drugi człon można by wykożystać do wytwożenia napiecia odniesienia. Zewrzeć ze sobą wejścia i na wyjściu bedzie połowa napiecia zasilającego tak jak we wzmacniaczu pomiarowym kiedy prąd przeż rezystor nie płynie. Różnica miedzy wyściami obu wzmacniaczy bedzie 0 jeśli prąd nie bedzie płynął. A gdy prąd połynie to miedzy wyjściami pojawi sie różnica potencjałów proporcjonalna do prądu płynącego przez rezystor pomiarowy R1.

wiertacz
-
-

Postautor: wiertacz » 8 sty 2005, o 17:41

Prościej jest wymienić wzmacniacz na taki który pracuje z pojedynczym zasilaniem np. LM358.

MDz
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: MDz » 8 sty 2005, o 21:44

Można też tak:
http://www.google.pl/groups?threadm=40f ... ome.net.pl
(cały wątek)

--
MDz

Awatar użytkownika
Press
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Press » 9 sty 2005, o 12:43

Dzięki wszystkim za pomoc. Pomogła wymiana wzmacniacza jak zasugerował wiertacz.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”