Witam
Chcę zrobić pomiar prądu do zasilacza. I wymyśliłem sobie coś takiego jak w załaczniku. I wszystko cacy dopuki wzmacnaicz zasilany jest symetrycznie, ale mam do dyspozycji pojedyncze napięcie, a przy pojedynczym już nie działa jak powinno . Czy da się coś wymyślić, zeby to zadziałało przy pojedynczym napieciu? odpada wstawienie rezystora pomiarowego do strony masy, bo wtedy masa na zaciskach wyjściowych będzie pływać
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPomiar prądu - problem
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam!
Mam taką propozycje. To jest podwujny wzmacniacz operacyjny wiec drugi człon można by wykożystać do wytwożenia napiecia odniesienia. Zewrzeć ze sobą wejścia i na wyjściu bedzie połowa napiecia zasilającego tak jak we wzmacniaczu pomiarowym kiedy prąd przeż rezystor nie płynie. Różnica miedzy wyściami obu wzmacniaczy bedzie 0 jeśli prąd nie bedzie płynął. A gdy prąd połynie to miedzy wyjściami pojawi sie różnica potencjałów proporcjonalna do prądu płynącego przez rezystor pomiarowy R1.
Mam taką propozycje. To jest podwujny wzmacniacz operacyjny wiec drugi człon można by wykożystać do wytwożenia napiecia odniesienia. Zewrzeć ze sobą wejścia i na wyjściu bedzie połowa napiecia zasilającego tak jak we wzmacniaczu pomiarowym kiedy prąd przeż rezystor nie płynie. Różnica miedzy wyściami obu wzmacniaczy bedzie 0 jeśli prąd nie bedzie płynął. A gdy prąd połynie to miedzy wyjściami pojawi sie różnica potencjałów proporcjonalna do prądu płynącego przez rezystor pomiarowy R1.