Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Zasilanie awaryjne 2x12V ... pomocy

Awatar użytkownika
maxipalia
-
-
Kontaktowanie:
Zasilanie awaryjne 2x12V ... pomocy

Postautor: maxipalia » 6 sty 2005, o 12:23

Drodzy forumowicze,
Wiem że temat często powtażany, ale mam nadzieje, że mimowszystko ktoś mi pomoże.

Problem polega na tym, że muszę zaprojektować zasil. awar. to systemu zasilanego z 24V.
Obciążenia do 5A(24V)
Czas podtrzymania >=3h
Nie miałem jednak dotychczas styczności z obsługą akumulatorów (nawet nie bardzo się mogę połapać czym się różnią aku. litowe, wodorkowe, jonowe, żelowe itd).

Doradźcie mi jakiego aku. użyć, i jak zrobić układ ładowania (albo gdzie można o tym poczytać).

P.S.
Oczywiście wymiary aku. w granicach rozsądku :) bo aku. od TIR'a nie zmieszczę w obudowie ;)

Awatar użytkownika
Press
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Press » 6 sty 2005, o 15:51

Jeśli prądy 5A to akumulatory kwasowe ewentualnie żelowe (ale żele są droższe). Jeśli chodzi o samoczynne ładowanie akumulatorów, to ja miałem podobny problem z moją pracą dyplomową (oświetlenie awaryjne) ostatecznie zamontowałem ładowarkę do żelowych akumulatorów opisaną w EdW 9/99. Ma ona wydajność 2A więc teoretycznie maksymalna pojemność aku to 20Ah, ale ja miałem aku 45Ah i działa do dziś (od 2000 roku)

Awatar użytkownika
maxipalia
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: maxipalia » 7 sty 2005, o 09:53

Ogromne dzięki za radę ...
Faktycznie jest w spisie teści ładowarka aku ... ale ja nie mam tego numeru (zresztą mam ich tylko parę) i nie wiem jk zdobyć ten artykuł :(
Czy wiecie gdzie szukać ?

Awatar użytkownika
Press
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Press » 7 sty 2005, o 16:25

Podaj maila wyślę Ci skan

[edit] nie zauważyłem, masz maila w podpisie :)

Awatar użytkownika
maxipalia
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: maxipalia » 7 sty 2005, o 22:46

Dzięki :)

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”