Włąsnie, jak pisałem wyżej chciałbym zrobić sobie sterownik silnika z dysku twardego,
silnik ten pochodzi od bardzo starego segatea jakieś 1,5 GB
jest rozwalony i pomyślałem że miło byłoby coś z niego wydobyć, cała mechnika działa (otwierałem i sprawdzałem, ale najzwyczajniej ma bad sectory kturych sie nie da usunąć:-)
ale mały dysk wiec nie szkoda
no, i teraz chciałbym mieć możliwość puszczenia tego dysku na ciągłą pracę (z otwartą obudową, tak żeby bebechy widać było ).
wykorzystałem najpierw elektronikę z tego dysku która równierz ejst ok i włączyłem na zasilaczu komterowym, chodziło wszystko ładnie ale po kilku sekundach przestawało sie kręcić po czym znowu po 15 s. zaczynało i tak z 5 razy po czym zatrzymywał się i koniec.
ustawianie głowicy w różnych pozycjach nic nie pomogło
Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
POzdrawiam
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięJak zrobić sterownik silnika z dysku twardego?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Silnik
Temat o silnikach krokowych był omawiany tutaj viewtopic.php?t=11499
Re: Silnik
Sorry, ale to nie to. Człowiek pisze wyraźnie o HDD a nie o FDD. Sterowanie samym silnikiem to sterowanie krokowcem w układzie gwiazdy lub trójkąta. A elektronika to zupełnie inna bajka...Temat o silnikach krokowych był omawiany tutaj...
Nie to ??
Będę polemizował z przedmówcą. W/g mnie autor tematu nie chce dysku przywracać do pierwotnego stanu, tylko chce aby silnik obracał się np. nonstop. Po co mordować się z oryginalnym sterownikiem, skoro można spróbować zastosować/zmodyfikować jakiś inny sterownik. I dlatego myślę że powinien zapoznać się z uwagami zawartymi pod powyższym linkiem.
Zresztą niech michalxb sprecyzuje swoje oczekiwania.
Zresztą niech michalxb sprecyzuje swoje oczekiwania.