Witam !
Chciałbym prosić abyście pomogli mi realnie ocenić szansę powodzenia takiego przedsięwzięcia:
Jest sobie ukłąd CC2420 - transceiver na 2.4GHz pomocny przy tworzeniu sieci opartych o protokół Zigbee. Układ ten można już nabyć w Polsce, towarzyszące mu elementy chyba też, problem polega na wykonaniu, a właściwie na projekcie płytki dla niego. Przyglądałem się przykładowym projektom ze strony Chipcon'a i wszystkie one są 4-warstwowymi płytkami, gdzie 2 i 3 warstwa są przeznaczone na ekranowanie. Chciałbym wiedzieć dlaczego właśnie tak jest to zrobione - boję się że jak skopiuję tylko wycinek płytki z tego przykładowego opracowania to popełnie jakiś błąd i kilkaset złoty pójdzie na marne
Znacie może jakieś strony/książki - coś prostego i ogólnego ale wyjasniającego jak należy prowadzić te płaszczyzny masy ? A może te 4 warstwy wcale nie są potrzebne, jeśli ma to być moduł, na którym znajduje się jedynie sam układ CC2420 a procki i inne znajdą się na osobnej płytce ? Czy też takie projekty to wyższa technika i lepiej nie zawracać sobie tym głowy ?
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie rady
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProjekt płytki dla układu na 2.4GHz
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
No wiadomo że płytki 4 warstwowej nie będę robił w domu żelazkiem - chodzi bardziej o samo zaprojektowanie mozaiki. Załóżmy że nawet poświęcę te kilkaset zł żeby mi zrobili kilka płytek ale chodzi żeby mieć jakąś tam pewność że to będzie działać.w amatorkisch warunkach robic cos na 2,4ghz ? lipa sciekzi musza byc krutkie i upakowane zeby pojemnosci miedzy nimi byly minimalne ..marnie to widze