Witam!
Chciałbym się zapytać, czy ktoś próbował połączyć AVR'owego RS'a z modułem Telecontrolli w celu transmisji danych. I jakie wynikły z tego skutki?
Mam do zrobienia układ służący do wymiany danych drogą radiową z szybkością 1k boda
Moduły będą w odległości maksymalnej 20m na otwartej przestrzeni.
Pozdrawiam
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięBezprzewodowy RS232C na modułach Telecontrolli
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
witaj!
w zeszłym roku robilem system wymiany danych przy pomocy modulow telecontrolli.
nie kozystalem z avra, a z '51, ale nie ma to raczej znaczenia.
chodzilo o przesyl informacji o temperaturze wody za picem c.o. w piwnicy do pokoju na 2 pietrze. uklad z wyswietlaczem wysylal zapytania o tempperature, a uklad przy piecu odczytywal info z ds-a i dosylal ramke danych.
powiem Ci tyle, ze przy probach tansmisji 9600bodow mialem spory problem w odbiorem.
mozliwe ze bylo to spowodowane iloscia betonowych sciam po drodze, ale zejscie do 4800bodow dawalo juz lepsze wyniki.
w moim przypadku dolaczalem tranzystorem zasilanie do modulu nadawczego i wysylalem paczke danych. okazalo sie ze lepiej zrobic stale zasilanie, bo nadajnik czasem lubi "dosc pozno wstac".
przy otwartej przestrzeni nie powinno byc raczej problemow na odleglosci 20m.
jednak poeksperymentuj i zastanow sie nad kawalkiem drutu jako anteny dla odbiornika
pracowalem na kilkuletnich modulach na 433mhz, baaardzo mozliwe ze wspolczesne sa o niebo stabilniejsze i lepsze
pozdro4all
w zeszłym roku robilem system wymiany danych przy pomocy modulow telecontrolli.
nie kozystalem z avra, a z '51, ale nie ma to raczej znaczenia.
chodzilo o przesyl informacji o temperaturze wody za picem c.o. w piwnicy do pokoju na 2 pietrze. uklad z wyswietlaczem wysylal zapytania o tempperature, a uklad przy piecu odczytywal info z ds-a i dosylal ramke danych.
powiem Ci tyle, ze przy probach tansmisji 9600bodow mialem spory problem w odbiorem.
mozliwe ze bylo to spowodowane iloscia betonowych sciam po drodze, ale zejscie do 4800bodow dawalo juz lepsze wyniki.
w moim przypadku dolaczalem tranzystorem zasilanie do modulu nadawczego i wysylalem paczke danych. okazalo sie ze lepiej zrobic stale zasilanie, bo nadajnik czasem lubi "dosc pozno wstac".
przy otwartej przestrzeni nie powinno byc raczej problemow na odleglosci 20m.
jednak poeksperymentuj i zastanow sie nad kawalkiem drutu jako anteny dla odbiornika
pracowalem na kilkuletnich modulach na 433mhz, baaardzo mozliwe ze wspolczesne sa o niebo stabilniejsze i lepsze
pozdro4all
To widzę, że nie będzie większych problemów. Bardziej zależało mi na pewności przesyłu danych, bo mam do zaprojektowania alarm z bezprzewodowymi czujnikami. Jak powiedziałem, wystarczy mi w zupełności 1kbod, a nawet 500 bodów, bo danych będzie nie wiele, a najwięcej zajmą dodatkowe informacje służące do zdekodowania otrzymanych informacji.
W każdym razie, dzięki za odpowiedź i pozdrawiam.
W każdym razie, dzięki za odpowiedź i pozdrawiam.