zaręczam nie jest to moja sprawa-niemniej jak zaczołem obserwowac co tu sie pisze niestety ale i ja nie widziałem takiego postu z tą wypowiedzią -ale obiecuje sprawdzeDość obrazowo to wyjaśniłeś Ale trafnie...
I powtarzam to co napisałem już raz : Jest to silnik komutatorowy uniwersalny
Tylko post zniknął...
I nie była to odpowiedż wymijająca - jak ktoś napisał - tylko konkretna i na temat.
Takie silniki stosowane są w odkurzaczach , wiertarkach itp sprzęcie.
Pracują przy zasilaniu zarówno DC jak i AC.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPlynna regulacja napięcia sieciowego w zakresie 0-220V
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Z tego wynika , że taki silnik osiągnie tylko i wyłącznie 50obr/min.Wiadomo, że w sieci jest zmienna amplituda, 50 razy na sekundę, a na komutator przychodzą Dwie szczotki każda po przeciwnej stronie i gdy przyłożysz do nich to napięcie, to na jednej szczotce, jest dodatnia, połówka, a na drugiej ujemna, w tym czasie następuje obrót wirnika, ale w tym samym czasie zmienia się też i amplituda w śieci i tam gdzie była dodatnia polówka, to teraz jest ujemna połówka, a że jako nastąpił też obrót wirnika, to znowu w tym samym miejscu jest ta sama połówka, co poprzednio i w efekcie na ta samą stronę komutatora, przychodzi zawsze ta sama polaryzacja i to właśnie, nazywa się prostowanie mechaniczne, tak jak kolega wspomniał, że jest to silnik uniwersalny i ma racje, bo on pójdzie pod napięciem zmiennym i pod stałym, ale faktycznie, to jest silnik na prąd stały.
Ciekawe co w tej sytuacji z silnikami , które osiągają kilka tysięcy obrotów ?....
P.S.
A wracając do tematu.Czy nie łatwiej jest zrobić taką regulację przy użyciu napięcia stałego ?.Można też wtedy zrobić np. regulację PWM.