Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPlynna regulacja napięcia sieciowego w zakresie 0-220V
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam!
Chcę zrobić układ do płynnej zmiany napięcia sieciowego. Potrzebne mi to jest do regulacji obrotów prądnicy prądu stałego (po wyregulowaniu moje napięcie zmienne zamienie na stałe;)). Wiem że można zrobić to na triaku, lecz nie moge sobie poradzić ze znalezieniem odpowiedniego schematu. Czy ktoś natknął się na schemat takiego układu? Jeśli tak to PROSZĘ o namiary! A może ktoś już coś takiego robił?
Z góry dziękuję!!
pozdr
Chcę zrobić układ do płynnej zmiany napięcia sieciowego. Potrzebne mi to jest do regulacji obrotów prądnicy prądu stałego (po wyregulowaniu moje napięcie zmienne zamienie na stałe;)). Wiem że można zrobić to na triaku, lecz nie moge sobie poradzić ze znalezieniem odpowiedniego schematu. Czy ktoś natknął się na schemat takiego układu? Jeśli tak to PROSZĘ o namiary! A może ktoś już coś takiego robił?
Z góry dziękuję!!
pozdr
-
- -
Witam! Masz tu sprawdzony układ razem z płytką.
Pozdrawiam
Ps. Proszę mi wytłumaczyć, dlaczego schemat nie chce się wkleić?
Kolego podaj swojego mej la, to Ci go wyślę, bo tu coś mi to nie wychodzi.
Pozdrawiam
Ps. Proszę mi wytłumaczyć, dlaczego schemat nie chce się wkleić?
Kolego podaj swojego mej la, to Ci go wyślę, bo tu coś mi to nie wychodzi.
- Załączniki
-
- Regulator obrotĂłw.rar
- (23.79KiB)Pobrany 271 razy
Ostatnio zmieniony 9 gru 2004, o 19:49 przez janek11389, łącznie zmieniany 1 raz.
caazi@o2.pl
Jak w temacie. Niespodziewałem się tak szybkiej odpowiedzi
pozdr
pozdr
Re: Plynna regulacja napięcia sieciowego w zakresie 0-220V
Może opisz problem bo ja w żaden sposób nie mogę wywnioskować co chcesz zrobić .Chcę zrobić układ do płynnej zmiany napięcia sieciowego. Potrzebne mi to jest do regulacji obrotów prądnicy prądu stałego
Co to za prądnica? Czym napędzana? Jak chcesz napięciem regulować obroty?
Prądnica wygląda tak: http://www.uptimecorp.com/PartData.aspx?ID=58084
Jej dane z etykiety to:
-------
radio-energie
dynamo tachymetrique
type: RN-14
V/tr/mn 0,02
Imax 0,16A
n max 15000tr/min
IP 44
-------
Chcę ją wykorzystać odwrotnie niż to zwykle bywa z prądnicami, czyli chcę podając napięcie uzyskać obroty, a nie z obrotów dostawać napięcie.
Jej dane z etykiety to:
-------
radio-energie
dynamo tachymetrique
type: RN-14
V/tr/mn 0,02
Imax 0,16A
n max 15000tr/min
IP 44
-------
Chcę ją wykorzystać odwrotnie niż to zwykle bywa z prądnicami, czyli chcę podając napięcie uzyskać obroty, a nie z obrotów dostawać napięcie.
Chyba nie będziesz miał pożytku z tej prądniczki do uzyskiwania energii.
Jest to prądniczka tachometryczna służąca do pomiaru zdalnego w celach regulacyjnych obrotów silnika (wału) .
Jej wydajność jest niewielka ale charakteryzuje się dużą liniowością napięcia w funkcji obrotów.
O ile dobrze pamiętam to jej napięcie max. wynosi ok 60V.
Jest to prądniczka tachometryczna służąca do pomiaru zdalnego w celach regulacyjnych obrotów silnika (wału) .
Jej wydajność jest niewielka ale charakteryzuje się dużą liniowością napięcia w funkcji obrotów.
O ile dobrze pamiętam to jej napięcie max. wynosi ok 60V.
-
- -
-
- -
-
- -
jest to silnik pradu zmiennego w odkurzaczu
[ Dodano: 10-12-2004, 18:34 ]
jeżeli user nadal bedzie pisał sloganami i wymijajaco itd nie bede widział sensu prowadzenie dale j tego tematu-post zamkniemy
[ Dodano: 10-12-2004, 18:34 ]
przeciez to jest bzdura-jak ty to chcesz zrobic???Witam!
Chcę zrobić układ do płynnej zmiany napięcia sieciowego. Potrzebne mi to jest do regulacji obrotów prądnicy prądu stałego (po wyregulowaniu moje napięcie zmienne zamienie na stałe
jeżeli user nadal bedzie pisał sloganami i wymijajaco itd nie bede widział sensu prowadzenie dale j tego tematu-post zamkniemy
-
- -
-
- -
Witam! To nie jest masło maślane, to jest rzeczywistość, o tym się nie mówi, bo to jest nikomu nie potrzebne, po prostu wkładasz wtyczkę do gniazdka i ma chodzić. Wiadomo, że w sieci jest zmienna amplituda, 50 razy na sekundę, a na komutator przychodzą Dwie szczotki każda po przeciwnej stronie i gdy przyłożysz do nich to napięcie, to na jednej szczotce, jest dodatnia, połówka, a na drugiej ujemna, w tym czasie następuje obrót wirnika, ale w tym samym czasie zmienia się też i amplituda w śieci i tam gdzie była dodatnia polówka, to teraz jest ujemna połówka, a że jako nastąpił też obrót wirnika, to znowu w tym samym miejscu jest ta sama połówka, co poprzednio i w efekcie na ta samą stronę komutatora, przychodzi zawsze ta sama polaryzacja i to właśnie, nazywa się prostowanie mechaniczne, tak jak kolega wspomniał, że jest to silnik uniwersalny i ma racje, bo on pójdzie pod napięciem zmiennym i pod stałym, ale faktycznie, to jest silnik na prąd stały.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dość obrazowo to wyjaśniłeś Ale trafnie...
I powtarzam to co napisałem już raz : Jest to silnik komutatorowy uniwersalny
Tylko post zniknął...
I nie była to odpowiedż wymijająca - jak ktoś napisał - tylko konkretna i na temat.
Takie silniki stosowane są w odkurzaczach , wiertarkach itp sprzęcie.
Pracują przy zasilaniu zarówno DC jak i AC.
I powtarzam to co napisałem już raz : Jest to silnik komutatorowy uniwersalny
Tylko post zniknął...
I nie była to odpowiedż wymijająca - jak ktoś napisał - tylko konkretna i na temat.
Takie silniki stosowane są w odkurzaczach , wiertarkach itp sprzęcie.
Pracują przy zasilaniu zarówno DC jak i AC.
Przecież jest to oczywiste. A przepraszam do kogo mówisz? Nie widziałem takiego postu.I powtarzam to co napisałem już raz : Jest to silnik komutatorowy uniwersalny
Amplituda jest stała. Zgodnie ze wzorem u(t)=Asinwt, to czas jest odpowiedzialny za wartość napięcia i prądu. A że to się 50 razy zmienia to odpowiada w, czyli pulsacjaWiadomo, że w sieci jest zmienna amplituda, 50 razy na sekundę
Na jednej szczotce jest i dodatni, i ujemny potenciał, druga szczotka ma cały czas neutralny potenciał.to na jednej szczotce, jest dodatnia, połówka, a na drugiej ujemna
Powracając, do tematu postu. Prędkość obrotową silnika AC jednofazowego zmienia się regulacją fazową. Są układy wykonujące to zadanie, ale w tym wypadku należałoby zastosować coś trochę bardziej złożonego. Podczas biegu jałowego można zmniejszyć prędkość kątową wirnika prądnicy, ale podczas zwiększania obciązeni,a aby zapobiec "siadaniu" napięcia należy zwiększyć prędkość w celu skompensowania wachnięć napięcia względem poboru mocy z prądnicy.
Ostatnio zmieniony 12 gru 2004, o 12:29 przez LucASWw, łącznie zmieniany 2 razy.