Witam!
Poszukuję jak w temacie książki na temat projektowania płytek drukowanych. Może ktoś poleci mi autora i tytuł.
Pozdrawiam.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięksiążka o projektowaniu płytek
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
W sumie dobry pomysł. Bo jak projektować obwody drukowane to było opisywane wiele razy np. w, EdW ale nigdy nikt przynajmniej w EdW nie opisywał, jakie są zasady np. prowadzenia masy w wzmacniaczach m.cz. czy jak powinno się umieszczać elementy i jak prowadzić ścieżki w obwodach w.cz. Może ma ktoś jakieś informację gdzie tego szukać albo trzeba zobligować Pana Piotra Góreckiego do napisania jakiegoś cyklu kursu na ten temat. Myślę akurat o Panu Góreckim nieprzypadkowo, ponieważ dawno, dawno temu „wytłumaczył” mi jak się posługiwać „Easytrax-em” i zrobił to perfekcyjnie. Zresztą obecny kurs mikroprocesorowy też jest niczego sobie.
Pewne sugestie dotyczące przykładowo sposobu prowadzenia masy w układach analogowych można znaleźć w ksuążkach o układach analogowych. Przykładowo Nadachowski, Kulka "Układy analogowe".
Układy cyfrowe są bardziej tolerancyje na sposób prowadzenia połączeń, ale mają inne wymagania. Ze względy na bardzo impulsowy charakter obciążenia (szczególnie w chwilach przełączeń) wymagają dawania kondensatorów blokujących każdy układ cyfrowy (czyli jak najbliżej wyprowadzeń zasilania należy umieścić ceramichny kondensator /typowo 100nF/).
Układy cyfrowe są bardziej tolerancyje na sposób prowadzenia połączeń, ale mają inne wymagania. Ze względy na bardzo impulsowy charakter obciążenia (szczególnie w chwilach przełączeń) wymagają dawania kondensatorów blokujących każdy układ cyfrowy (czyli jak najbliżej wyprowadzeń zasilania należy umieścić ceramichny kondensator /typowo 100nF/).
Projektowanie płytek to z jednej strony EMC a z drugiej dostosowanie się do wymagań narzucanych przez technologię wykonania PCB a następnie montażu. Wbrew pozorom kryje się w tym ogromna wiedza. Nie myślę tu o "minutniku do jajek", ale już projekt w którym przewija się kilkanaście MHz, przeznaczony do produkcji seryjnej i postawienia znaczka "CE" może dać w kość. W miarę uczenia się, z coraz większą pokorą stwierdzam jak mało na ten temat wiem. Nie mówiąc już o doświadczeniu.
W każdym razie, mogę polecić lekturę strony:
http://www.compliance-club.com/keith_armstrong.asp
- kopalnia wiedzy na temat EMC.
--
MDz
W każdym razie, mogę polecić lekturę strony:
http://www.compliance-club.com/keith_armstrong.asp
- kopalnia wiedzy na temat EMC.
--
MDz
Całkowicie zgadzam się z tym co napisał wyzej MDz, oprócz niezbednej wiedzy tzw literaturowj potrzebna jest również spora porcja praktyki i wyciąganie wniosków z popełnianych błędów. Proponuję oprócz swietnej strony wymienionej wyżej, uważne czytanie not katalogowych gdyż tam często są zamieszczane również informacje co do zaleceń dotyczących obwodów drukowanych, na wielu stronach producentów elementów elektronicznych są również porady dotyczące tego zagadnienia. Ja swego czasu również trochę skorzystałe z informacji zawartych w poradniku " Certyfikat CE w zakresie kompatybilności elektromagnetycznej"