Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Sterowanie silnika TUR

Wosiekpl
-
-
Sterowanie silnika TUR

Postautor: Wosiekpl » 18 lis 2004, o 20:19

Witam
W jednym z archiwalnych numerow Mlodego Technika znalazlem opis wykonania malej wyrzynarki a poniewaz buduje model samolotu z drewna wiec owa wyrzynarka bardzo mi sie przyda. Jedynie problem jaki mam to taki ze obroty silnika sa troche za duze. Silnik jaki zastosowalem to silnik od maszyny do szycia TUR i chcialbym dowiedziec sie w jaki sposob moge regulowac obroty tego silnika. Silnik jest na napiecie 220 V i mam moc 100 W wiecej danych nie znam bowiem silnik jak i cala wyrzynarka jest w Polsce a ja jestem za granica (tak na prawde wyrzynarke sklada moj brat )
Drugie pytanie tez mam dotyczace silnika konkretnie wentylatora ( wiecej danych o silniku postaram sie dowiedziec w ta niedziel )zampntowanego w okapie. Otoz moj szwagier ma bar i w kuchni w okapie ma zamontowany wyciag , kiedy wlaczy go wtedy w glosnikach slychac nieprzyjemny i mocny stukot ( nie wiem jak to dokladnie okreslic ) i ma stracha ze ktoregos dnia zostanie bez glosnikow wysokotonowych. Kolumny glosnikowe jaki sa zamontowane w barze maja w obudowie zamontowany wzmacniacz i kazda kolumna ma moc 200 W . Sygnal z korektora przesylany jest za pomoca kabla ekranowanego. Ja myslalem ze moze na wlaczniku zastosowac jakis tlumik RC aby w czsie wlaczenia styki wlacznika nie iskrzyly ( silnik z tego co widzialem nie ma duzej mocy aby prad przeplywalacy w czasie wlaczenia byl duzy ), tak wiec prosze o porade. I na koniec choc nie wiem czy to pytanie nadaje sie do tego dzialu , poszukuje schematu plytki i schematu ideowego zasilacza Nord Elektronik NE 100 , jest to zasilacz do radia CB 10-20 A.
Pozdrawiam
Wo :? siekpl

Awatar użytkownika
waldek
-
-

Postautor: waldek » 19 lis 2004, o 00:20

jeśli chodzi o regulację obrotów silnika to świetnie nadaje się układ U2008B ponieważ ma on nawet opcję utrzymywania stałych obrotów przy zmiennym obciążeniu. do elektronarzędzi jak znalazł... aplikacja jest bardzo prosta. ja na przykład używam takiego regulatora we współpracy z szajsowatą szlifierką kątową z supermarketu, którą zamontowałem na stałe w starej obudowie od kompa i powstało coś na kształt małej piły tarczowej, której używam do cięcia laminatu... (szlifierka może być byle jaka ale tarcza już nie...!) działa to świetnie już ponad pół roku!

działa to oczywiście z tradycyjnymi silnikami szczotkowymi. jak z innymi nie wiem! piszę to ponieważ nie wiem jakiego rodzaju jest twój silnik!

MDz
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: MDz » 19 lis 2004, o 02:33

działa to oczywiście z tradycyjnymi silnikami szczotkowymi. jak z innymi nie wiem! piszę to ponieważ nie wiem jakiego rodzaju jest twój silnik!
W Łucznikach prędkość TUR-a była regulowana, i to w szerokim zakresie, włączonym szeregowo stosem węglowym. Tzn. zmiennym rezystorem o słusznej mocy, złożonym z pastylek węglowych ściskanych pedałem przez krawcową. Nigdy TUR-a nie rozbierałem, ale nie ma alternatywy - musi być szczotkowy. Czyli sterowanie fazowe na U2008 będzie Ok.

--
MDz

Wosiekpl
-
-

Sterowanie silnika TUR

Postautor: Wosiekpl » 19 lis 2004, o 07:22

Witam
Dzieki za odpowiedz , o ile dobrze pamietam to silnik ten mial szczotki , w sklepie w ktorym sprzedawali te silniki byly ich dwa rodzaje , jeden bez obudowy i drugi z obudowa . Ja wybralem ten z obudowa bowiem bylo latwiejsze mocowanie i z tego co pamietam to silnik bez obudowy byl taki sam i jedynie co takze go roznilo to ze nie mial wentylatorka na osce .Zas ten w obudowie jesli sie nie myle nazywal sie TUR 2 . Taki sam w domu w Polsce zamontowany jest w maszynie do szycia LUCZNIK i poczatkowa mialem zamiar zastosowac ten silnik ale wtedy bardzo bym sie narazil he he bo bym zepsul maszyne do szycia. Nie wiem dokladnie co to za uklad o ktorym mi piszecie ale poszukam w internecie moze bedzie jakas aplikacja. Ja uzywalem ukladu U 208 B ale to pewnie inny bo ten uzywalem do zalaczania czasowego poprzez triak duzego trafo ( ok 1 Kw ) bo w chwili wlaczenia wylatywaly korki.
Pozdrawiam i jeszcze raz dzieki za odpowiedz
PS wracajac do mojego pierwszego listu jesli ktos cos wie na temat zasilacza to prosze o odpowiedz mam transciver Kenwooda ale na moim zasilaczu nie chodzi. :lol:

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”