Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Dozwolone częstotliwości

ktoś12
-
-
Dozwolone częstotliwości

Postautor: ktoś12 » 8 lis 2004, o 20:57

Jeżeli mam zamiar zbudować zdalne sterowanie, lub radiowy tor transmisji danych, to jakie częstotliwości mogę wykorzystać bez konieczności posiadania licancji?. Chodzi mi o częstotliwości, na których mogę nadawać bez ograniczeń (zasięgu, mocy i innych) nie posiadając licencji. Wiem, że taka sytuacja jest z częstotliwością 433MHz, ale czy są inne?, a jeżeli są to jakie?

Awatar użytkownika
Press
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Press » 9 lis 2004, o 07:57

O ile mi wiadomo, to nie ma pasma obywatelskiego bez ograniczeń. Nawet pasmo 433MHz jest obwarowane ograniczeniem mocy, a tym samym ograniczeniem zasięgu. Jak chcesz nadawać bez ograniczeń, to musisz przenieść działalność do Rosji, tam moc nadajników CB liczy się w kilowatach ;)

MDz
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: MDz » 10 lis 2004, o 20:14

Przede wszystkim 433MHz nie jest pasmem obywatelskim! 433MHz to środek pasma amatorskiego gdzie zostały wepchnięte urządzenia ISM (przemysłowe, naukowe, medyczne) podlegające ostrym ograniczeniom max. mocy i wykorzystania kanału. Dopóki nie wyjdą zaktualizowane rozporządzenia do nowej ustawy Prawo Telekomunikacyjne, dopóty zakresy czestotliwości i inne zaady używania takich urządzeń reguluje obowiązujące rozporządzenie nr.1162 (Dz. U. Nr 138/2002, poz. 1162)
URL: http://www.abc.com.pl/serwis/du/2002/1162.htm

Tylko UWAGA: Rozporządzenie zwalnia _użytkownika_ urządzeń takich jak np. PMR446, PM27 (CB) czy radiowy pilot alarmu, od konieczności posiadania pozwolenia ale nie zwalnia urządzenia (czyli _producenta_) od obowiązku wystawienia 'deklaracji zgodności z zasadniczymi wymaganiami..' podpartej wynikami odpowiednich badań -> patrz "Ustawa - Prawo Telekomunikacyjne"
URL: http://www.abc.com.pl/serwis/du/2004/1800.htm
i "Ustawa o systemie zgodności"

--
MDz

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”