Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

zwalona drukarka

michas
-
-
Kontaktowanie:
zwalona drukarka

Postautor: michas » 30 paź 2004, o 19:38

witam
najpierw krotkie wprowadznie: mam canona L100.
posiada on wyciagana głowice (montowana jest na wozku na zatrzasku zamykanym dzwigienka) do ktorej wklada sie kalamarze.
problem: drukarka pokazuje ze nie ma wlozonej glowicy
przeczyscilem styki, dociskalem ,sprawdzalem połączenia itd ale nic.
Problem pojawil sie po reinstalacji systemu - dokladniej z win 98 na win xp. nie chciala ruszyc na XP - cos ze sterownikami, teraz nie dziala wogole pokazujac ze nie ma glowicy.
Czy ktos ma jakis pomysl co z tym zrobic? (poza kupnem nowej drukarki:) )

Awatar użytkownika
areczkas
-
-
Kontaktowanie:

chyba sterownik

Postautor: areczkas » 30 paź 2004, o 20:42

Wydaje mi sie ze wszystkiemu winny jest jednak sterownik. Warto by bylo zobaczyc jak dziala jeszcze raz pod 98? :570:

michas
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: michas » 30 paź 2004, o 20:46

troche niejasno napisalem wlasnie chodzi o to ze nie dziala teraz wogole - ani na XP ani na 98 ani na linuchu anie nawet wypieta z kompa. Pokazuje ze nie ma glowicy i kapa:/

Awatar użytkownika
areczkas
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: areczkas » 30 paź 2004, o 20:52

a sprawdzales jedynie u siebie czy moze jeszcze na innym kompie?

michas
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: michas » 30 paź 2004, o 20:53

na kilku kompach i na kilku systemach i nic:/ problem jest z drukarka (kabel jest dobry:) )

Awatar użytkownika
areczkas
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: areczkas » 30 paź 2004, o 21:01

jak dla mnie sprawa jasna :no: chyba lepiej bedzie zainwestowac w nowy sprzet. Wiem ze jest to rozwiazanie najlatwiejsze- ale chyba najskuteczniejsze. Ciezko mi powiedziec co nie dziala bo nie mam takiego modelu, ale wydaje mi sie ze w obecnej sytuacji ( cenowej ) warto bedzie kupic cos nowego. Naprawa moze Ciebie drogo kosztowac. Powodzenia.

michas
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: michas » 30 paź 2004, o 21:03

w planie i tak mam zakup nowej drukarki
chodzi tylko o to czy da sie cos z tym zrobic w warunkach niewarsztatowych

Awatar użytkownika
areczkas
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: areczkas » 30 paź 2004, o 21:12

Na pewno tak. Tyle ze nie bede sie produkowal nie widzac chorego 8). Mysle ze mozna by nadnia popracowac. Gdzies musi byc przerwa i stad ten brak glowicy. Moze to sama glowica, czesto to wlasnie one umieraja. Mozna zobaczyc jak bedzie sie zachowywala drukareczka po wymianie samej glowicy- ale skad wezmiesz nowa glowie ( ona wlasnie drogo kosztuje stad moja rada o zakupie nowej ) Moze zobacz na allegro po ile chodza i kup...

Awatar użytkownika
jarek200
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: jarek200 » 1 lis 2004, o 18:17

Hej U mnie w pracy mam taką drukarkę, i ten sam prolem mamy z nią wszyscy Po kolejnym włożeniu i wyjęciu kartridża do głowicy i samej głowicy problem ustępuje. Wydaje mi się że u mnie tak jak u Ciebie gdzieś są zabrudzone, lub wygięte styki i dla tego program instalacyjny "mówi" że nie ma głowicy. Czyściłem i sprawdzałem te styki kilka razy ale wszystko jest OK i nic to nie daje Problem istnieje nadal. Drugą możliwością jest to, że drukarka może potrzebować jakiegoś konkretnego ciągu impulsów z głowicy i głowicę może trzeba wkładać "na gorąco" z włączoną drukarką. Wtedy może zidentyfikować głowicę lub kartridż. Wydaje mi się, że Twój problem leży właśnie tu

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”