witam
najpierw krotkie wprowadznie: mam canona L100.
posiada on wyciagana głowice (montowana jest na wozku na zatrzasku zamykanym dzwigienka) do ktorej wklada sie kalamarze.
problem: drukarka pokazuje ze nie ma wlozonej glowicy
przeczyscilem styki, dociskalem ,sprawdzalem połączenia itd ale nic.
Problem pojawil sie po reinstalacji systemu - dokladniej z win 98 na win xp. nie chciala ruszyc na XP - cos ze sterownikami, teraz nie dziala wogole pokazujac ze nie ma glowicy.
Czy ktos ma jakis pomysl co z tym zrobic? (poza kupnem nowej drukarki:) )
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięzwalona drukarka
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
chyba sterownik
Wydaje mi sie ze wszystkiemu winny jest jednak sterownik. Warto by bylo zobaczyc jak dziala jeszcze raz pod 98?
jak dla mnie sprawa jasna chyba lepiej bedzie zainwestowac w nowy sprzet. Wiem ze jest to rozwiazanie najlatwiejsze- ale chyba najskuteczniejsze. Ciezko mi powiedziec co nie dziala bo nie mam takiego modelu, ale wydaje mi sie ze w obecnej sytuacji ( cenowej ) warto bedzie kupic cos nowego. Naprawa moze Ciebie drogo kosztowac. Powodzenia.
Na pewno tak. Tyle ze nie bede sie produkowal nie widzac chorego . Mysle ze mozna by nadnia popracowac. Gdzies musi byc przerwa i stad ten brak glowicy. Moze to sama glowica, czesto to wlasnie one umieraja. Mozna zobaczyc jak bedzie sie zachowywala drukareczka po wymianie samej glowicy- ale skad wezmiesz nowa glowie ( ona wlasnie drogo kosztuje stad moja rada o zakupie nowej ) Moze zobacz na allegro po ile chodza i kup...
Hej U mnie w pracy mam taką drukarkę, i ten sam prolem mamy z nią wszyscy Po kolejnym włożeniu i wyjęciu kartridża do głowicy i samej głowicy problem ustępuje. Wydaje mi się że u mnie tak jak u Ciebie gdzieś są zabrudzone, lub wygięte styki i dla tego program instalacyjny "mówi" że nie ma głowicy. Czyściłem i sprawdzałem te styki kilka razy ale wszystko jest OK i nic to nie daje Problem istnieje nadal. Drugą możliwością jest to, że drukarka może potrzebować jakiegoś konkretnego ciągu impulsów z głowicy i głowicę może trzeba wkładać "na gorąco" z włączoną drukarką. Wtedy może zidentyfikować głowicę lub kartridż. Wydaje mi się, że Twój problem leży właśnie tu