Witam wszystkich po raz pierwszy. Mam problem. W jaki sposób sie laduje, co za uklady ma w sobie bateria Li-Polymer 1600 mAh od Noki 3310. Bateria ma cztery wyprowadzenia i juz sam pomiar napiec budzi zdumienie. Pomiedzy 1-4 jest 3,8V : 1-3 jest 3,6V a 1-2 jest 3,5V.
Pomiedzy wyprowadzeniami 2,3 i 4 jest OV i megaomy!
Prosze o pomoc. lechu@softel.gda.pl
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięLadowanie baterii Li-polymer
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
O ile sie nie myle to skrajne wyprowadzenia baterii to styki + i - ogniwa, a te w środku to styki czujnika temperatury wbudowanego w nią. Jaki to czujnik - niewiem, ale chyba termistor... może ktoś wie na pewno?
Odnośnie ładowania takiej baterii to ja osobiście zastosowałbym wyspecjalizowaną ładowarke np z oferty Maxim'a . Właściwie nigdzie nie pisze że ładowarka jest akurat do Li-Poly, ale Li-Ion i Li-Poly mają takie same napięcia ogniwa więc CHYBA można ładować Li-Poly ładowarką do Li-Ion...
Odnośnie ładowania takiej baterii to ja osobiście zastosowałbym wyspecjalizowaną ładowarke np z oferty Maxim'a . Właściwie nigdzie nie pisze że ładowarka jest akurat do Li-Poly, ale Li-Ion i Li-Poly mają takie same napięcia ogniwa więc CHYBA można ładować Li-Poly ładowarką do Li-Ion...