Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięDiody UV
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Zastanawiam się czy z tych diod można by poskładać prostą kasowarke układów EPROM z "okienkiem". Z tego co wiem to takie kasowarki do tanich chyba nienależą a diodę UV można kupić już za 5zl w prawie każdym elektroniku. Dzieki za odpowiedzi. Pozdrówka 2all
Z tego co pamiętam dioda UV emituje światło o długości fali 395 nm natomiast do kasowania epromów potrzeba źródła światłą o długości 253.7 nm czyli nici z tego pomysłu.
Ostatnio zmieniony 28 paź 2004, o 06:09 przez Guru, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Diody UV
hmm, a po co dzis uzywac EEPROM-ow z okienkami?? Jest cale stado flash-ow, NVRAM-ow itdZastanawiam się czy z tych diod można by poskładać prostą kasowarke układów EPROM z "okienkiem". Z tego co wiem to takie kasowarki do tanich chyba nienależą a diodę UV można kupić już za 5zl w prawie każdym elektroniku. Dzieki za odpowiedzi. Pozdrówka 2all
Hihi Kiedyś kupiłem lampę kwarcową (do opalania) od Rosjan na targu. To było dawno temu co prawda, ale... Ustawiłem lampę nad podłogą, pod nią umieściłem ST6225. Dziurę w podłodze owszem, udało mi się wypalić ale skasować ST-ki nie! Na szczęście umieściłem je na aluminiowej szynie odprowadzającej ciepło i zwierającej "łapki", bo pewnie procesorów też bym się pozbył.
Pracowałem w biurze konstrukcyjnym w dobie kryzysu i embarga. Budowaliśmy sobie sami kasowarki z świelówek do lamp ulicznych, w których tłukliśmy bańkę. Do tego dokładało się prostą obudowę metalową, wentylatorek, czasówkę i szufladkę metalową na pamięci. Nie znam kosztu świetlówki (ty chyba rtęciowa?), ale wtedy było to najtańsze rozwiązanie.
Maybe
Pracowałem w biurze konstrukcyjnym w dobie kryzysu i embarga. Budowaliśmy sobie sami kasowarki z świelówek do lamp ulicznych, w których tłukliśmy bańkę. Do tego dokładało się prostą obudowę metalową, wentylatorek, czasówkę i szufladkę metalową na pamięci. Nie znam kosztu świetlówki (ty chyba rtęciowa?), ale wtedy było to najtańsze rozwiązanie.
Maybe