Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Dziwny problem z monitorem. Proszę o pomoc, help!

Sting
-
-
Dziwny problem z monitorem. Proszę o pomoc, help!

Postautor: Sting » 17 paź 2004, o 10:39

Cześć
Kupiłem na aukcji monitor Medion 19'' i mam poważny problem. Otóż kupiłem jednocześnie nowy komputer i od początku występowały duże problemy z dźwiękiem, tzn głośniki bardzo buczały, tak że w ogóle nie dało się niczego słuchać. Myślałem że to jakiś problem z kartą dźwiękową albo wejściami audio, ale coś mnie natchnęło żeby sprawdzić dźwięk przy wyłączonym monitorze. I ... nie ma prawie żadnych problemów! Gdy monitor jest wyłączony muzyka jest normalna!
Nie znam się na tym ale wygląda na to że ten monitor emituje jakieś dziwne fale, a skoro zakłócają one dźwięk to muszą być mocne i mogą też szkodzić zdrowiu.
:?
Co Wy na to? Co mam zrobić?

Dzięki!

Awatar użytkownika
dsrecordss
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: dsrecordss » 17 paź 2004, o 16:42

odsuń głośniki od monitora to pomaga (wiem sam tak miałem)
zdarza się to często w pobliżu starych monitorów
możliwe że w twoich głośnikach nie ma kubków ekranujących na magnesie
pozdrawiam
dsrecordss
P.S. poprawcie mnie jesli sie myle

Sting
-
-

Postautor: Sting » 18 paź 2004, o 17:21

Wzmacniacz musi stać blisko, głośniki 1,5 metra od monitora. Sprawdzałem też słuchawki i to samo. Więcej miejsca w pokoju nie mam, a przecież przy poprzednim monitorze wszystko było OK (a było to monitor z 1996 roku, ten jest z 2002). To nie chodzi o jakiś szum, ale bardzo głośne buczenie które kompletnie uniemożliwia słuchanie... :no:

Liczylem ze w koncu bede mogl sobie fajnie ogladac filmy a tu taka lipa... I naprawde sie boje ze te fale moga byc szkodliwe.

Dzięki

[ Dodano: 24-10-2004, 08:30 ]
A jak myślicie, takie fale mogą być szkodliwe?

I dzisiaj sprawdziłem inne głośniki i ... działają niemalże bez zarzutu! Nie rozumiem, przecież wcześniej obecne głośniki działały ze starym monitorem...

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”