Mam źródło sygnału, rodzaj ogniwa, o rezystancji wewnętrznej 150 MOhm. Już zbudowałem wtórnik na wzmacniaczu operacyjnym ale tak patrzę na schemat i jakoś nie daje mi spokoju to wejście wpięte wprost do źródła. Boję się, że przy tak dużej rezystancji wejściowej, byle zakłócenie, cokolwiek, może spowodować odłożenie się relatywnie wysokiego napięcia zakłóceń na wejściu (moja sonda daje ok.60mV na jednostkę). No i to "gołe" wejście na zewnątrz (konstruktorzy na pewno zrozumieją o co biega )... Jaki układ wejściowy zastosować? Jakieś sugestie? Oprócz diod do V+ i V-.
Maybe
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięWejście wysokoomowe
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
Hm... Czy nie napisałem, że to rodzaj ogniwa? Nie wiem dokładnie jak zbudowany jest ten czujnik (metal+ceramika?). To nie mikrofon i służy do pomiaru "czegoś-tam" w "czymś-tam" (chemia). Ja robię tylko aplikację. Wiem, że rezystancja zmienia się w zakresie od 50 do 150 MOhm w zależności od stężenia i że zmienia się napięcie wyjściowe o 60mV na jednostkę.
Maybe
Maybe
Oprócz diodek i dobrego obwodu RC nie można chyba nic więcej dodać.
Ale jest jeszcze cośc co możesz zrobić . OAMP w wersji SMD zabezpieczyć i umieścić zaraz przy sondzie. Teraz przewodami będzie już przesyłany tylko sygnał z wyjść niskoomowych. Jest to profesjonalne ale dość kłopotliwe rozwiązanie. Oprócz zabezpieczenia OAMPa trzeba mu jeszcze doprowadzić zasilanie i wszystko zmieścić przy sondzie. Jeśli sonda ma pracować przy temperaturach powyżej np. 100'C(zależnie od OAMPa) to to rozwiązanie oczywiście odpada.
Ale jest jeszcze cośc co możesz zrobić . OAMP w wersji SMD zabezpieczyć i umieścić zaraz przy sondzie. Teraz przewodami będzie już przesyłany tylko sygnał z wyjść niskoomowych. Jest to profesjonalne ale dość kłopotliwe rozwiązanie. Oprócz zabezpieczenia OAMPa trzeba mu jeszcze doprowadzić zasilanie i wszystko zmieścić przy sondzie. Jeśli sonda ma pracować przy temperaturach powyżej np. 100'C(zależnie od OAMPa) to to rozwiązanie oczywiście odpada.