Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

układy programowalne-Isp LEVER ....

Awatar użytkownika
areczkas
-
-
Kontaktowanie:
układy programowalne-Isp LEVER ....

Postautor: areczkas » 1 paź 2004, o 12:30

Witam .

Mam pytanie, czy wie może mi ktoś wyjaśnić zagadnienie programowania układów programowalnych- mianowicie, stosuję oprogramowanie Isp LEVER Starter software. Wcześniej korzystałem z Isp Design EXPERT.
Nie wiem jaki mam zastosować programator? Czy do każdego innego środowiska programowalnego trzeba stosować specjalistyczny programator.
Czy jest taka zasada że sposób programowania jest taki sam jedynie zmienia się środowisko programowania.
Oprogramowanie te obsługuje układy firmy LATTICA.

Najbardziej byłbym widzięczny jeśli wypowie się na ten temat osoba która ma jakieś doświadczenie w układach programowalnych.
Z góry dziekuje.

Al555
-
-

isp LEVER

Postautor: Al555 » 1 paź 2004, o 13:32

Witam,
moge napisac kilka zdan na temat srodowiska ispLEVER. Uzywalem tego w wersji TRIAL do programowania ukldów ispMACH 4A3 oraz 4A5.

wymienione przez mnie uklady maja interfejs szeregowy do programowania i potrzebuja prostego interfejsu ( byl publikowany w EP, mozna napewno kupic u przedstawiciela ).

Tyle jesli chodzi o programator - potrzebny jest jeszcze program
Musisz miec ispVMSystem. JEst ( byl napewno ) na stronie http://www.latticesemi.com/products/dev ... /index.cfm
oczywiscie po zarejestrowaniu - ale skoro masz isp LEVER to juz pewnie jestes zarejestrowany.

Reszta to sprawa uniwersalnego GUI. Wybierasz typ ukladu, plik, kilka innych drobnych rzeczy i GO.

Powodzenia !

Awatar użytkownika
areczkas
-
-
Kontaktowanie:

Dalsza część

Postautor: areczkas » 1 paź 2004, o 17:49

Widzisz mi właśnie chodzi o to że nie za bardzo się orientuję skąd mam wiedzieć jakiego mam urzyć origramatora??? Czy jest on zawsze powiązany ze środowiskiem w jakim programuję???
Mianowicie jeśli mam już gotowy skompilowany projekt i chce go już zaszyć w układzie to z jakiego programu mam wtedy skorzystać i w jaki sposób zaimplementować ten soft.

I jeszcze jedno. Jeśli korzystałem wcześniej z innego oprogramowania właśnie z EXPERT'a a teraz jak widzię proferowany jest LEVER to czy może być tak iż już więcej nie będę mógł zarejestrować tego oprogramowania?

Wychodzi na to , że za każdym razem muszę się uczyć co pewien czas nowego oprogramowania bo np. firma LATTICA nie udostępnia już jak widać licencji na starsze programy.

Po co mam korzystać z nowoczesnego oprogramowania które nie wiadomo co robi jeśli chcę zaprogramować mały układ i spokojnie wystarczy mi stary wypróbowany sposób!!!

Piotr
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Piotr » 1 paź 2004, o 19:35

Piotr
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Re: Dalsza część

Postautor: Piotr » 1 paź 2004, o 19:39

[quote="areczkas"]Widzisz mi właśnie chodzi o to że nie za bardzo się orientuję skąd mam wiedzieć jakiego mam urzyć origramatora???

>> Odpowiedz w poprzednim poscie.

Czy jest on zawsze powiązany ze środowiskiem w jakim programuję???

>> Tak

Mianowicie jeśli mam już gotowy skompilowany projekt i chce go już zaszyć w układzie to z jakiego programu mam wtedy skorzystać i w jaki sposób zaimplementować ten soft.

>> Soft? Na wyjsciu kompilatora otrzymujesz plik zawierajacy KONFIGURACJE ukladu, a nie klasycznie rozumiany soft. Implementacja polega na zapisaniu go w pamieci konfigurujacej.

I jeszcze jedno. Jeśli korzystałem wcześniej z innego oprogramowania właśnie z EXPERT'a a teraz jak widzię proferowany jest LEVER to czy może być tak iż już więcej nie będę mógł zarejestrować tego oprogramowania?

>> Experta? Najlepiej zapytaj w Lattice. Teraz ich natywnym systemem jest Lever.

Wychodzi na to , że za każdym razem muszę się uczyć co pewien czas nowego oprogramowania bo np. firma LATTICA nie udostępnia już jak widać licencji na starsze programy.

>> Jak wiekszosc producentow.

Po co mam korzystać z nowoczesnego oprogramowania które nie wiadomo co robi jeśli chcę zaprogramować mały układ i spokojnie wystarczy mi stary wypróbowany sposób!!![/quote]

>> Dlatego do malych projektow polecam CUPL-a.
Pzdr
PZb

Awatar użytkownika
areczkas
-
-
Kontaktowanie:

CUPL?

Postautor: areczkas » 1 paź 2004, o 20:11

CUPL'a , a możesz mi przybliżyć co to jest? I oczywiście gdzie to mogę odszukać?

Piotr
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Piotr » 1 paź 2004, o 20:21

http://www.atmel.com/dyn/products/tools ... ol_id=2759
a wszystko o jezyku (obsluguje go takze Protel 99SE/DXP i - slabo - 2004) w ostatnich numerach EP.
Pzdr
PZb

Awatar użytkownika
gawel
-
-

Postautor: gawel » 2 paź 2004, o 00:17

Areczkas, a jaki układ chcesz programować?

Awatar użytkownika
areczkas
-
-
Kontaktowanie:

Smutne

Postautor: areczkas » 2 paź 2004, o 21:53

Przede wszystkim chodziło mi o zapoznanie się z układami firmy LATTICA. Wcześniej korzystałem z oprogramowania o którym wspomniałem.
W pracy udało mi się pozyskać licencję do LEVERa natomiast w domu już mi się nie udało...tylko sie zdenerwować..robią same problemy.

Chciałbym wreszcie znaleźć oprogramowanie które nie będę musiał przy każdym niefortunnym formatowaniu dysku ładował z nowej licencji...
We wszystkich innych oprogramowaniach oprócz układów programowalnych w elektronice jest soft o który nie trzeba żebrać...

Piotr
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Re: Smutne

Postautor: Piotr » 8 paź 2004, o 23:33

Przede wszystkim chodziło mi o zapoznanie się z układami firmy LATTICA. Wcześniej korzystałem z oprogramowania o którym wspomniałem.
W pracy udało mi się pozyskać licencję do LEVERa natomiast w domu już mi się nie udało...tylko sie zdenerwować..robią same problemy.
Chciałbym wreszcie znaleźć oprogramowanie które nie będę musiał przy każdym niefortunnym formatowaniu dysku ładował z nowej licencji...
>> Jezeli nie chcesz zajac sie WinCUPL-em, to pozostaje Ci WebPack Xilinxa.

We wszystkich innych oprogramowaniach oprócz układów programowalnych w elektronice jest soft o który nie trzeba żebrać...

>> J.w. Nie wiem czemu nazywasz to zebraniem. Producenci daja doskonale (lepsze niz dla uC) narzedzia. Moge wiec sie domagac chocby elementarnej wiedzy o odbiorcach ;-)
Pzdr
PZb[center][/center]

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”