Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

shemat zegara

KajtomatO
-
-
shemat zegara

Postautor: KajtomatO » 29 wrz 2004, o 17:58

Ptrzebuje schemat zegara, który odlicza od jakiejś wartości w dół (minut/sekundy) z wyświetlaczem, w czasie odiaczania jest co sekunde sygnał dźwiękowy, a po odliczeniu do zera następuje otwarcie przejścia, (na przykład zostaje odpalona petarda), i czy mogliście napisać jak takie coś programować (czas). Całość troche podobna do tego ( http://chemik.vitnet.pl/download.php?id=002004 ) acz tylko jeden kluczyk i zamiast 9 jest jeden ładunek. Chciałbym nadmienić, że NIE chcę wykonywć tego do ROBIENIA BOMB! Chcę aby ten zegar służył mi do odpalania świec dymnych (harcerskie gry terenowe :) )

Wielkie dzięki za jakąkolwiek pomoc!!!
_________
KajtomatO

ps Niebędę robił bomb bo poprostu nie potrafię :) a poza tym harcerzom nie przystoi podkładanie bomb w szkole :twisted: .

ps2 Może z fizyki się jakaś ocena załapie, ostano doszkoły przyniosłem zapalnik elektryczny na kondensatory i się ocene załapało :)

Arrek
-
-

Postautor: Arrek » 29 wrz 2004, o 19:11

Nie wiem jak Was, ale mnie zawsze nieco irytuja takie posty. Zrobcie mi to, to i to i zeby jeszcze mialo wodotrysk, a ja sobie posiedze i poczekam. W dzisiejszym swiecie jak sie chce zeby ktos cos zrobil to sie to zleca i placi niestety. Nikt raczej nie podejmie wysilku tworzenia kompletnej konstrukcji z milosierdzia do blizniego.

To Forum jest dla ludzi którzy SAMI cos konstruuja i napotykaja KONKRETNE problemy techniczne. Wtedy rzucaja posta i wszyscy skorzy sa do pomocy. Ale najpierw samemu trzeba sie wykazac tworcza inicjatywa.

Awatar użytkownika
PiotrK
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrK » 29 wrz 2004, o 21:27

Zgadzam się z Arkiem. Pomyśl Kajtomat0 jaką i ile ocen możesz załapać jak zrobisz to urządzenie samodzielnie? To nie sztuka wziąć czyjeś i powiedzieć, że to Twoje i jeszcze zbierać laury z tego tytułu :wink:. A poza tym, o ile się nie mylę, to jedną z cech harcerzy jest uczciwość. Mylę się? :)

Awatar użytkownika
Aleksander Zawada
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Aleksander Zawada » 29 wrz 2004, o 23:24

Primo-Magnus ille est qui fictilibus sic utitur quemadmodum aregnto. :wink:
Secundo-Usus magister est optimus.
P.S. Non tam praeclarum est scire Latine, quam turpe nescire. :D

Arrek
-
-

Postautor: Arrek » 29 wrz 2004, o 23:42

Primo-Magnus ille est qui fictilibus sic utitur quemadmodum aregnto. :wink:
Secundo-Usus magister est optimus.
P.S. Non tam praeclarum est scire Latine, quam turpe nescire. :D
poprosimy tlumaczenie na jezyk ojcow naszych ;)

Awatar użytkownika
Aleksander Zawada
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Aleksander Zawada » 30 wrz 2004, o 00:43

Pierwsze:Wielki jest ten, kto naczyniami glinianymi posługuje się jak srebrną zastawą.
Drugie: Doświadczenie jest najlepszym nauczycielem.
Pod pismem:
Znajomość łaciny może nie przynosi chluby, ale jej nieznajomość przynosi wstyd. :D

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 30 wrz 2004, o 01:07

No świetnie :)
Chyba zaczniemy używać łaciny na forum :wink:

KajtomatO
-
-

Postautor: KajtomatO » 30 wrz 2004, o 15:31

Przecierz nie proszę abyście mi go do domu gotowego przysłali :) Generalnie chodzi mi o jaiś schemat zegara i wskazówki jak go przerobić i zaprogramować, o ile to pierwsze po kilku prubach by mi się udało, otyle o tym drugim nie mam ZIELONEGO pojęcia.

PiotrK - Celna uwaga :wink:

Edit: Dobra sprawa jest taka, bo głembszym przestudiowaniu pulpitu do odpalania rakiet (link który podałem) byłbym w stanie go okrojić, lecz nie wiem jak wziąć się za zegar, mój szwagier powiedział że się je jakoś programuje, ale jak? I czy możecie mi powiedzieć, czy jak bym wstawił zamiast tego małego wyświtlacza większy (minuty sekundy) to czy będę bardzo musiał pogrzebać w układzie?

Awatar użytkownika
gawel
-
-

Postautor: gawel » 1 paź 2004, o 10:30

Takie zegary najprościej jest zrobić przy pomocy mikrokontrolera. Jeżeli chcesz tylko odmierzyć od jakiejś chwili zadany czas, to wystarczy najprostszy mikrokontroler z drobną klawiaturą i ewentualnie wyświetlaczem. Konstrukcja sprzętowa należy raczej do trywialnych, większym problemem okaże się napisanie odpowiedniego programu do tego procka.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”