Mam taki układzik :
http://www.eres.w3.alpha.pl/ele/sch138.gif
i mam problem bo niestey jetem początkujacym elektronikiem i niewiem jaki tu zastosować tranzystor
Moje gg: 2633095
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPOMOC?!?!YYYY
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
e.......
Rozumiem ze np.
jezeli z 3 nuszki wychodiz (przykalodwo) kabelek to idzie do diody a puznij wraca do 8 nuszki???
a pozatym mam mały dylemat z 10 nuszkabo do którego go układu podłaczyć 1 czy 2 albo czy moge zastosowac tylko 1 układik
Ja z elektornik mam doczynienia dopiero od półroku tak że nie dizwcie sie liudzi ze czego niewiem albo nierozumiem za wszystkie rady jestem bardzo wdzieczny
Rozumiem ze np.
jezeli z 3 nuszki wychodiz (przykalodwo) kabelek to idzie do diody a puznij wraca do 8 nuszki???
a pozatym mam mały dylemat z 10 nuszkabo do którego go układu podłaczyć 1 czy 2 albo czy moge zastosowac tylko 1 układik
Ja z elektornik mam doczynienia dopiero od półroku tak że nie dizwcie sie liudzi ze czego niewiem albo nierozumiem za wszystkie rady jestem bardzo wdzieczny
Dobrze rozumiesz, ale co do drugiej części pytania to odpowiem Ci tak: cały układ nadajnika zbudowany jest na jednym układzie scalonym i kilkoma elementami zewnętrznymi.Obudowa tego układu jest typu DIP (inny skrót to DIL), ma 14 nóżek i zawiera w sobie dwa wzmacniacze widoczne na schemacie jako "szare trójkąty" oraz tranzystor. Nie masz tu wyboru bo masz tylko jeden układ scalony . Nóżka nr 1 jest oznaczona kropką lub "wcięciem" na obudowie - zobacz tu http://www.elektronika.qs.pl/obudowy.html#dip300e.......
Rozumiem ze np.
Tak, jak z nozki 3 (pin) wychodzi to idzie na katode diody D1 z anody idzie na anode diody D1 i na emiter tranzystora nozka 8 (pin). Ten Tranzystor jest juz w ukladzie scalonym. I pin 8 to emiter, pin 9 to kolektor a pin 10 to baza. Jesli na schemacie linie sie przecinaja i w miejscu przeciecia jest kropka to one tam sa ze soba polaczone to znaczy ze D1 (anoda) i D2 (anoda) i kolektor tranzystora sa razem ze soba polaczone... Rozumiem ze np.
troche nie rozumie o co pytasz. Na swoim schemacie masz zastosowany uklad Ul 1321 i ten uklad ma 14 pin czyli on zawiera juz w sobie ten tranzystor oraz dwa wzmacniacze (te szare trojkaciki) i pierwszy ma wyprowadzenia pin 1,7,12,13,14 a drugi 2,3,4,5,6. Pin 10 jest polaczony baza tranzystora (10 nozka ukladu scalonego) z R1 i kwarcem 27 MHz.a pozatym mam mały dylemat z 10 nuszkabo do którego go układu podłaczyć 1 czy 2 albo czy moge zastosowac tylko 1 układik
Ps. Widze ze sie spoznilem niezawodny wojtek byl pierwszy ale bede rozpaczal