Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięCzujnik
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Czy ktoś coś wie o czujnikach przepływu powietrza ? Chodzi o prosty pomiar typu: prawidłowy/nieprawidłowy. W gre wchodzi raczej czujnik termiczny...
Jeśli ktoś miał do czynienia z tym tematem proszę bardzo o jakiekolwiek wskazówki.
Jeśli ktoś miał do czynienia z tym tematem proszę bardzo o jakiekolwiek wskazówki.
Czujnik
Potrzebuje mierzyć przepływ powietrza. Z tego co wiem istnieją czujniki termiczne do tego celu. Jest to połączenie elementu grzejnego (mały rezystor) z czujnikiem temperaturu. Czujnik ma b. małą bezwładność temperaturową i przepływ powietrza powoduje ochładzanie czujnika proporcjonalne do wielkości przepływu.
To wszystko co wiem o tych czujnikach. Szukam osoby która ma doświadczenie w ich stosowaniu. Interesuje mnie także gdzie można je nabyć.
To wszystko co wiem o tych czujnikach. Szukam osoby która ma doświadczenie w ich stosowaniu. Interesuje mnie także gdzie można je nabyć.
No i wszystko się zgadza. Ten czujnik był tam zastosowany do pomiaru przepływu powietrza, a że akurat na drodze przepływu wymuszonego przez wentylator to już inna bajka.No to nie kumam. Wydawało mi się, że jedną z zalet tej metody pomiaru jest jej, przepraszam za wyrażenie, "bezwentylatorowość".
PozdrA
-
- -
- Kontaktowanie:
Może dopasuj sobie taki mały układzik - zwykła dioda na jakimś małym radiatorku. Zasilasz ją dobranym eksperymentalnie prądem - tak żeby w stojącym powietrzu wygrzewała się do znacznie wyższej temperatury niż w wymuszonym przepływie. Sygnałem wyjściowym będzie spadek napięcia na diodzie. Będzie to wymagać nieco eksperymentów ale powinno zadziałać.Tego typu czujniki używane są w samochodach. Elementem pomiarowym jest gorący drut platynowy. Czujniki te mają dość istotną wadę - są bardzo drogie.
Pozdrowienia Jurek S.
Czujnik
Dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem i za wskazówki.
Widziałem taki czujnik. Jest bardzo malutki, niewiele mniejszy od główki szpilki i ma trzy wyprowadzenia. Pytałem o to w sklepach elektronicznych ale wszyscy wzruszają tylko ramionami.
Chyba sam go sklece. Myśle o małym rezystorku i diodzie albo termistorku. Termistor da chyba prostrzy układzik, wystarczy komparator i pare rezystorów....
Widziałem taki czujnik. Jest bardzo malutki, niewiele mniejszy od główki szpilki i ma trzy wyprowadzenia. Pytałem o to w sklepach elektronicznych ale wszyscy wzruszają tylko ramionami.
Chyba sam go sklece. Myśle o małym rezystorku i diodzie albo termistorku. Termistor da chyba prostrzy układzik, wystarczy komparator i pare rezystorów....
- Tomasz Gumny
- -
Re: Czujnik
Przyjrzyj się scalakowi TMP12 z Analog Devices.Potrzebuje mierzyć przepływ powietrza. Z tego co wiem istnieją czujniki termiczne do tego celu. Jest to połączenie elementu grzejnego (mały rezystor) z czujnikiem temperaturu.