Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Dostęp do elementów, pomysł

Uszatek
-
-
Kontaktowanie:
Dostęp do elementów, pomysł

Postautor: Uszatek » 24 sie 2004, o 12:48

Witam serdecznie !
Chciałbym spytać jak sobie radzicie z zakupami elementów, których nie można dostać w naszym kraju. Chodzi mi o takie naprzykład bramki TinyLogic (o których niedawno było w EP), pamięci FRAM (FM25L256), drivery mosfetów produkcji IRF'a, "lowpowerowe" odpowiedniki MAX232 i inne cuda które by się przydały a ich nie ma :(
Ja myślałem już o kupieniu wszystkiego w DigiKey, ale przy takim zamówieniu cena przesyłki przekroczy kilkukrotnie wartość mojego zamówienia. Może istanieje jakaś np. firma która raz na jakiś czas, powiedzmy miesiąc/dwa po zebraniu zamówień od kilkunastu/dziesięciu osób wysyła zamówienie do jakiegoś większego dystrybutora który ma w swojej ofercie "wszystko" - wtedy przesyłka nie miałąby już takiego znaczenia.
Może jakieś inne pomysły ? Tyle jest fajnych rzeczy do kupienia, po cenach wcale nie takich tragicznych, chwilami to aż człowieka skręca że nie mamy do nich dostępu :(
Pozdrawiam serdecznie ;)

Dexter
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Dexter » 24 sie 2004, o 19:09

No coz, zawsze mozna sie umowic na takim forum jak to EP. Tylko czy mozna teraz zaufac komukolwiek ?? Sam chetnie bym sie podlaczyl do jakiejs grupy "zdesperowanych" poszukiwaczy czesci zamawiajacych w zagranicznych sklepach. Ale komu mozna zaufac albo kto zaufa mi ?? koszty przesylki podzielone na 5 osob to juz w zasadzie smieszna sprawa a czesto tez bywa ze przy zamowieniach powyzej jakies kwoty sa upusty a wtedy naprawde mozna miec czesci po smiesznych cenach.
Pozdro
Dexter

Uszatek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Uszatek » 24 sie 2004, o 19:30

A może Redakcja EP uruchomiłaby takiego rodzaju "usługę" - wtedy z zaufaniem nie byłoby problemu. Mogłoby to wyglądać w ten sposób, ze istnieje np. stronka z zapisami - kto chce podaje swoje dane i i ile jakich części potrzebuje. Po jakimś czasie jeśli liczba zamówień przeroczy jakiś sensowny poziom wysyłane jest zamówienie. Nietrudno się domyślić że takich jak my jest dużo więcej tylko największy prblem jest zawsze z odnalezieniem się i zgraniem wszystkiego w jakiś sensowny sposób. Ale myślę że to by dawało chociaż jaką szansę dostępu do nowoczesnych technologii.
W zasadzie to coś takiego mogłoby nawet spowodowac wzrost popularności samych projektów przedstawianych na łamach EP. W dużej ich części wykorzystywane są układy, których kupienie graniczy z cudem albo jest kompletnie nieopłacalne. To można jednak zmienić - przynajmniej taką mam (jeszcze) nadzieję :)
Pozdrawiam :)

Sanjuro
-
-

Postautor: Sanjuro » 25 sie 2004, o 17:53

Ehh czy ja wiem czy mozna zaufac EP? Obiecuja, na maile nie ma kto odpowiedziec, a czesto maja problem z brakiem elementow... Juz nieraz rozmawialem z ludzmi ktorzy stracili zaufanie do EP.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”