Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Transformator zwiekszający napięcie z 6 na 12 volt

Awatar użytkownika
dsrecordss
-
-
Kontaktowanie:
Transformator zwiekszający napięcie z 6 na 12 volt

Postautor: dsrecordss » 6 sie 2004, o 14:13

Drodzy forumowicze!!
Musze wykonać urządzenie zwiekszające napiecie z 6 na 12 v o wydajności ok 3-4A 100W i w związku z tym mam pytanie:
czy da się zwiekszyc napiecie za pomocą trafa?? Jeśli tak to prosiłbym o
link do jakiejś strony na ktorej wyjaśniono jak zaprojektowac i wykonac
transformator (jestem początkujący w tym temacie)
podziękowania z góry
dsrecordss

lukasz1022
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: lukasz1022 » 6 sie 2004, o 18:35

a do czego ci to potrzebne ?

Awatar użytkownika
dsrecordss
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: dsrecordss » 6 sie 2004, o 20:20

chcialbym wlozyc do motocykla halogen (niema 6 voltowych z 2 włóknami a jesli sa to są za duże) a poza tym latwiej kupic inne elementy na 12 v (np. na stacji benzynowej). musze zamontowac tam także urządzenie do komunikacji miedzy 2 motorami.

Stawo
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Stawo » 6 sie 2004, o 21:25

Jeśli chcesz zwiększyc napięcie stałe, a takim zasilana jest instalacja elektryczna motocykla to transformator tu nie pomoże, gdyż spełnia on swoją rolę tylko w obwodzie prądu zmiennego. Musisz zastosować przetwornicę napięcia z 6V na 12V. tego typu schematów jest w sieci wiele, musisz tylko poszukać...albo kupić gotowe urządzenie. Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
dsrecordss
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: dsrecordss » 6 sie 2004, o 22:02

Moge w tej materii nie zgodzic sie z tobą stawo. Z prądnicy Jawy 50
wychodzi napiecie zmienne i dlatego odwoływuje sie do transformatorów

Stawo
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Stawo » 6 sie 2004, o 22:17

Zgadza sie, z prądnicy wychodzi napięcie zmienne, ale wydaje mi się, że za prądnicą jest układ prostowniczy i układ regulatora napięcia. Dopiero tym wyprostowanym napięciem zasilana jest instalacja pojazdu. Zastosowanie trafa bezpośrednio po prądnicy spowodowałoby znaczne wahania napiecia z transformatora, w zalezności od obrotów silnika. Poprawcie mnie jeśli sie myle. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
dsrecordss
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: dsrecordss » 6 sie 2004, o 22:36

Niestety w instalacjach motorowerów nie ma układu prostowniczego w instalacji wiec prosilbym o jakies linki
z gory dzieki
dsrecordss

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 7 sie 2004, o 06:13

:) http://www.mujweb.cz/www/teepee/fichtl/obr/s11.jpg

Wedlug schematu obciazenie laczne Twojej pradnicy to 55 - 60W. I jesli chcesz miec ponad 100W to ja spalisz. Moim zdaniem poczytaj sobie o transformatorach, co od czego zalezy to znaczy np odczego zalezy przekroj rdzenia jak dobiera sie grubosc druty. :idea: To powinno Ci naswietlic problem. :wink:

Tu masz kinka do programu jak sie projektuje trafa http://www.ep.com.pl/?strona=download.php&dz=4 (muszisz miec exal) :P
:D

Awatar użytkownika
dsrecordss
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: dsrecordss » 7 sie 2004, o 19:45

chcialem transformator zrobic z zapasem (mam dodatkową prądnice)
dzieki za pomoc ale nie ma ktos linka do jakiejs strony polskojezycznej
lub programu do projektowania traf z napieciem uzwojen wtornych innym niz 220V??
dzieki z gory
dsrecordss

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 8 sie 2004, o 08:07

... programu do projektowania traf z napieciem uzwojen wtornych innym niz 220V?? ...
:) Przy projektowaniu trafa z mocy wynika srednica rdzenia. Oblicza sie rowniez ile zwojow przypada na 1V (to dziala w dwie strony na pierwotne i wtorne) a z gestosci pradu wynika srednica drutu. :idea:

:P Zrob tak zaprojektuj trafo na 230V pierwotne na 6V wtorne. Pomnoz ilosc zwojow wtornego przez 2. I tak masz juz swoje trafo 6V na 12V (oczywiscie odrzucasz pierwotne) :wink:

A skoro masz pradnice to moze lepiej od razu ja zrobic na 12V :? wtedy odpada Ci transformator :wink:

Awatar użytkownika
dsrecordss
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: dsrecordss » 8 sie 2004, o 11:51

Witam
A mozna cewke w prodnicy nawinac na 12V a nie na 6??
Bo w zasadzie cewki w zapłonie mają tylko jedne uzwojenie
(jeden koniec przylutowany do masy) Ma ktos moze jakies recepty
(wzory itp??)
dzieki
dsrecordss

Awatar użytkownika
dsrecordss
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: dsrecordss » 8 sie 2004, o 16:50

Poprawcie jesli sie myle:
W cewce produkującej prąd w motorze jest tylko jedno uzwojenie wtórne
a role uzwojenia pierwotnego (wytwarzanie fal magnetycznych) przejmuje magnes krążący wokół owej cewki. Czyli dane dotyczące cewki
moge również obliczyc programem do traf z uzwojeniem pierwotnym 220V
Czy mam racje??
dzieki
dsrecordss

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 8 sie 2004, o 17:54

...W cewce produkującej prąd w motorze jest tylko jedno uzwojenie wtórne a role uzwojenia pierwotnego (wytwarzanie fal magnetycznych) przejmuje magnes krążący wokół owej cewki. Czyli dane dotyczące cewki
:) schemat jest troszke nie czytelny i nie wiem czy tam jest tylko jedno uzwojenie ale sadze ze zasada jest podobna mozesz sobie jesli masz druga pradnice rozwinac i policzyc ile masz zwojow i nawinac tak samo ale wieksza liczbe zwoii cienszym drutem.
zrob taki experyment oblicz trafo 230 na 6 i potem 230 na 12 (ta sama moc 120W) i porownaj wyniki z tego odrazu Ci wyjdzie srednica drutu :idea:
Jesli orginalna cewka wysokiego napiecia by ci sie spalila mozesz ja zastapic prawdopodobnie dowolna na 12V (np z hondy C90) :wink:

Awatar użytkownika
dsrecordss
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: dsrecordss » 9 sie 2004, o 09:34

dzieki popróbuje troche z ta cewką a jak mi sie uda to trafo bede przynajmiej mial z glowy :) a cewke wysokiego napiecia to mozna z malucha starego wlozyc (tylko ze troche duza hehe)
dzieki
dsrecordss

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”