Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięBomisy
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
No widzę że w temacie zebrało się trochę na wspominanie dawnych czasów, swoją drogą ciekaw jestem czy w Krakowie jest jeszcze Bomis chyba niedaleko basenu Korony (jak dobrze pamiętam ) z części tam kupionych poskładałem za czasów studenckich telewizorek taki przenośny polski montowany chyba w Biazecie - płytki warto było kupować pęknięte bo była szansa że są już po strojeniu, a uległy jedynie mechanicznemu uszkodzeniu. Swoją droga telewizorek do dzisiaj działa - tylko go nikt nie chce używać
Ja do swojego Atari mialem Veste (czarno bialy) z tym ze dorobilem mu wejscie monitorowe. Jestem zdziwiony jak moglem grac kiedy nie wiedzialem czy zbieram czerwony czy niebieski klucz? I teraz jak porownuje tamte czasy programowania (8 bitowcow) w basic czy asembler to zycie jakby zrobilo kolko bo znowu jest programowanie i tez sa 8 bitowe tyle ze jedno ukladowe jak to sie wszystko powtarza? Ciekawe co bedzie za 10 - 15 lat?
Ps. w swoim Atari 65XE mialem 320kB
ATARI ATARI
Wspomnienia, ale jakie słodkie. Sam miałem ATARI 65XE i wspominam je z łezką w oku. Dla mnie to było integralna część dzieciństwa.Ja do swojego Atari mialem Veste (czarno bialy) z tym ze dorobilem mu wejscie monitorowe. Jestem zdziwiony jak moglem grac kiedy nie wiedzialem czy zbieram czerwony czy niebieski klucz? I teraz jak porownuje tamte czasy programowania (8 bitowcow) w basic czy asembler to zycie jakby zrobilo kolko bo znowu jest programowanie i tez sa 8 bitowe tyle ze jedno ukladowe jak to sie wszystko powtarza? Ciekawe co bedzie za 10 - 15 lat?
Mam do tej pory Z wielka 1kB pamiecia statyczna na pokladzie hihi ja ja wylutowalem i wstawilem 62256 trzeba bylo odpowiednio podpiac adresy i sie mialo 32kB ktore bylo automatycznie rozpaznawane. Mily tyle ze gluchy hihi A pisanie programow w basicu w systemie Sinclaira to byla tragediaA ktoś jeszcze pamięta co to było ZX-81?
Czesc
Moge sie pochwalic, ze tez mam 8-bitowy " komputer". Jest to AIM 65 zrobiony na bazie procesora R6502B. Posiada 20kB ROM-u i 4kB RAM-u.Ma na sobie drukarke termiczna - 20 znakow i wyswietlacz, tez 20 znakow, alfanumeryczny.Kupilem jako "SBC", w domu wsadzilem w obudowe, dorobilem zasilacz i mozna sie bylo bawic w programowanie w asemblerze i w basicu. Nie mozna na nim bylo grac, ale przy programach obliczeniowych byl prawie trzy razy szybszy niz ZX81.Pracowal uczciwie przez prawie dwa lata, pozniej jeszcze z rok w domu, a nastepnie poszedl odpoczywac na strych i tam pozostaje do dzis. Troche sentymentu i troche szkoda - kosztowal wiecej niz "maluch" w tym czasie.
Jesli chodzi o "Bomisy" to mieszkajac w Rzeszowie, bylem przynajmniej co drugi miesiac w Warszawie. Jesli mnie pamiec nie myli , to byl takowy na Gagarina, mysle, ze teraz to chyba nawet tej ulicy juz nie ma, drugi byl niedaleko Dworca Centralnego. Mysle , ze byly to czasy, kiedy ktos, kto mial dwie rece i glowe nie tylko do noszenia czapki, to dawal sobie rade w miare spokojnie zyc.
Wspomnienia, wspomnienia......
Pozdrowienia
Moge sie pochwalic, ze tez mam 8-bitowy " komputer". Jest to AIM 65 zrobiony na bazie procesora R6502B. Posiada 20kB ROM-u i 4kB RAM-u.Ma na sobie drukarke termiczna - 20 znakow i wyswietlacz, tez 20 znakow, alfanumeryczny.Kupilem jako "SBC", w domu wsadzilem w obudowe, dorobilem zasilacz i mozna sie bylo bawic w programowanie w asemblerze i w basicu. Nie mozna na nim bylo grac, ale przy programach obliczeniowych byl prawie trzy razy szybszy niz ZX81.Pracowal uczciwie przez prawie dwa lata, pozniej jeszcze z rok w domu, a nastepnie poszedl odpoczywac na strych i tam pozostaje do dzis. Troche sentymentu i troche szkoda - kosztowal wiecej niz "maluch" w tym czasie.
Jesli chodzi o "Bomisy" to mieszkajac w Rzeszowie, bylem przynajmniej co drugi miesiac w Warszawie. Jesli mnie pamiec nie myli , to byl takowy na Gagarina, mysle, ze teraz to chyba nawet tej ulicy juz nie ma, drugi byl niedaleko Dworca Centralnego. Mysle , ze byly to czasy, kiedy ktos, kto mial dwie rece i glowe nie tylko do noszenia czapki, to dawal sobie rade w miare spokojnie zyc.
Wspomnienia, wspomnienia......
Pozdrowienia
http://www.old-computers.com/museum/com ... ?st=1&c=58... Moge sie pochwalic, ze tez mam 8-bitowy " komputer". Jest to AIM 65 zrobiony na bazie procesora R6502B. Posiada 20kB ROM-u i 4kB RAM-u.Ma na sobie drukarke termiczna - 20 znakow i wyswietlacz, tez 20 znakow, alfanumeryczny.Kupilem jako "SBC", w domu wsadzilem w obudowe, dorobilem zasilacz i mozna sie bylo bawic w programowanie w asemblerze i w basicu. Nie mozna na nim bylo grac, ale przy programach obliczeniowych byl prawie trzy razy szybszy niz ZX81.Pracowal uczciwie przez prawie dwa lata, pozniej jeszcze z rok w domu, a nastepnie poszedl odpoczywac na strych i tam pozostaje do dzis. Troche sentymentu i troche szkoda - kosztowal wiecej niz "maluch" w tym czasie...
Podalem linka jak on AIM 65 wygladal po prostu super
I patrzac na to ze dzis sklada sie kity z wyswieltlaczem LCD potwierdza to co powiedzialem ze 8 bitowce zrobily wielkie kolo i znowu sa wsrod nas wielka zaleta ze teraz juz nie sa tak drogie jak kiedys
Ps. sorry ze tak walkuje ten temat ale kompy to moje "" i nie mam jak na razie na to lekarstwa
Wacek dobrze ze wrociles na forum
Ostatni bomis widziałem jakieś 10-13 lat temu.
I żałuję że nie istnieje dzisiaj bo to była bardzo fajna sprawa na tamte czasy. Do tej pory mam jeszcze jakieś płytki z telewizorów kupione za bezcen.
To były fajne czasy właściwie wtedy zaczynałem się interesować elektroniką i byłem na poziomie generatorów na tranzystorach odbiorników detektorowych i pierwszej klasy szkoły podstawowej......
I żałuję że nie istnieje dzisiaj bo to była bardzo fajna sprawa na tamte czasy. Do tej pory mam jeszcze jakieś płytki z telewizorów kupione za bezcen.
To były fajne czasy właściwie wtedy zaczynałem się interesować elektroniką i byłem na poziomie generatorów na tranzystorach odbiorników detektorowych i pierwszej klasy szkoły podstawowej......