Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

gsm + domofon :) pomocy

radekm
-
-
gsm + domofon :) pomocy

Postautor: radekm » 1 lip 2004, o 13:35

Znudziło mi się gubienie kluczy od domofonu, dlatego postanowiłem zrobić uzytek ze starego telefonu gsm, oraz nieużywanego popa. Chcę podłączyć kable od buzzera do "przekaźnika" który będzie zamykał obwód domofonie. Czyli jak będe puszczał sygnał na tel gsm to drzwi będą mi się otwierały na ościerz :) Biorąc pod uwagę, że jestem laikiem proszę o radę jak to najlepiej wykonać i jakich części potrzebuję.

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 4 lip 2004, o 09:32

wiesz na moje oko jeśli nie znasz sie na elektronice nie robił bym tego ja sam nie znam sie za dobrze i bał bym sie robic co kolwiek z telefonem, lecz jesli ci tak strasznie zalezy bedziesz musiał popodłaczać pare części do telefonu i domofonu, tylko zastanów si czy ładnie bedzie wyglądać jak jakieś kalbe beda wystawać przy ścianie, a czy zastanawiałeś sie co bedzie jeśli ktoś pozna twój wynalazek i sam bedzie z tego kożysatł(nieproszony!)???

radekm
-
-

Postautor: radekm » 4 lip 2004, o 18:21

Telefon jest zdezelowany, w opcjach ustawie zeby dzwonek wlaczal sie z mojego numeru. Puszka domofonu jest na tyle duza ze zmiesci sie wszystko do srodka bez problemu :)

GasM
-
-

Postautor: GasM » 5 lip 2004, o 07:45

proste trzeba tylko mieć dużo czasu a nawet i cierpliwości

potrzebujesz jakiś mikrokontroler, musisz się nauczyć go programować, komunikacja RS232, obsługa GSM przez komendy AT, a z dodatkowych części to jakiś MAX232, pare kondensatorów, przekaźnik i źródło napięcia na 5V, czyli najprawdopodobniej trafo malutki i kabelek do komunikacji z telefonem, można go kupić.

Rozumiem po twoim poście że nie znasz się za bardzo na elektronice i programowaniu mikrokontrolerów, więc masz okazje się nauczyć na tym urządzeniu. nic lepiej nie uczy niż praktyka :) .

po za tym możesz się zabezpieczyć przed wykorzystaniem go przez nie powołane osoby komendami AT w mikrokontrolerze. Każdy kto dzwoni przesyła również swój nr telefonu (chyba że klienci plusa lub ktoś sobie wyłączy opcje identyfikacji u operatora), wystarczy wtedy sprawdzić czy nr telefonu dzwoniącego się zgadza i otworzyć zamek

powodzenia

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 5 lip 2004, o 15:19

nie zgadziam sie popatrz jesli dac tranzystor polowy bezpośrednio w miejsce głosnczka(nóżka bramy), może da sie zrobić ze ten tranzystor pod wpływem impulsu z "głośnika" zamknie obwód np otwierający drzwi. I po sprawie po co dawać te wszystkie uC. Teraz jest problem bo dzwonek w telefonie to synał zmienny(czyli jakby prąd zmienny, nie stały). Mozna teraz dać kondensator zeby wystabilizował sie na stały. Jeszcze jest jedno ale, bo tranzystor polowy np IRF jakis działa pod wpływem 5V. No nie wiem myślcie wg mnieto by wypaliło. Teraz jest jeszcze sprawa zasilania telefonu, z tego co wiem nie jest najlepiej jak ładowarka od telefonu jest w kontakcie 24h na dobe, i telefon jest cały czas ładowany. No ale jak chcesz. Osobiscie myśle ze to by wypaliło!!!

Awatar użytkownika
Kamilkozi
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Kamilkozi » 5 lip 2004, o 15:50

A po co tranzystor polowy :? wystarczy zwykły bipolar, ja dałbym zamiast głośniczka diodkę i kondensator wygładzający, za tym rezystorek i tranzystor np. BC548. Zamiast baterii podłącz zasilacz, np. na LM317 bo łatwo ustawisz potrzebne napięcie. Tylko pozostaje kwestia bezpieczeństwa, niektóre telefony mają taką funkcje która pozwala ustawiać grupy ludzi(numerów) na których telefon ma reagować dzwonkiem, a na inne nie reaguje wtedy wcale(tzn. jest wyciszony). To by było najprostrze rozwiązanie, chciaż pomysł GasM podoba mi sie bardziej bo jest bardzo.....edukacyjny.

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 5 lip 2004, o 21:21

no nie wiem właśnie czy musi być polowy:) myślałem ze w sieci tzn tej domofonwej guzik który otwiera drzwi ma duże napięcie dlatego dał bym polowy

GasM
-
-

Postautor: GasM » 6 lip 2004, o 07:33

Sova to zależy od zamka. Ale wiem jedno podczas prób w firmie z takimi zamkami (były na 12V lub 24V - zmienny), urządzenia elektroniczne potrafiły się wzbudzać a nawet zawieszać, i to mikrokontrolery dobrych firm, programowalne w postaci bramek logicznych!!
te mikrokontrolery nie były zasilane tym samym napięciem, ale sterowały tymi zamkami.
trzeba uważać na EMC przez te zamki, i jako element włączający proponowałem przekaźnik ze względu prostoty, natomiast tranzystory być może przyczyniły by się do zmniejszenia zakłóceń. firma która miała z tym problem zastosowała jakieś filtry na wyprowadzeniach przekaźników po stronie sterowania zamkiem, ale zrobiła na tym doktorat.

Awatar użytkownika
JARTECH
-
-
Kontaktowanie:

Odpowiedz

Postautor: JARTECH » 11 gru 2004, o 00:29

Witam.
Coś mi się wydaje że to drogi interes z tym telefonem GSM. Może by zastosować pilota od systemów alarmowych. Wpełni programowalny itp. A kartę w popie trzeba doładować od czasu do czasu.

Jartech

:D

PS
Ten pomysł z telefonem wydaje mi się lekko przesadzony. Ale to jest moje zdanie.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”