Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

rezystorek do ds1820

marcin20
-
-
rezystorek do ds1820

Postautor: marcin20 » 20 cze 2004, o 10:47

Czesc
Wiem, ze o ds1820 juz tutaj pisano wiele razy ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. W jaki sposób dobiera się rezystor do ds1820? Spotkałem się z układami w których ten rezystor miał wartość od 1k do 4,7k (czyli tak jak jest w dokumentacji). Skąd wynika taka rozbiezność? Ja dałem rezystor 2,4k, próbowałem tez z 3,6k ale nie działa. Możliwe ze problem tkwi w czym innym, ale mimo wszystko chciałbym wiedziec jak to jest z tymi rezystorkami. Moze to zalezy od tego czy wykorzystuje sie 2 czy 3 linie?

Awatar użytkownika
Press
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Press » 20 cze 2004, o 12:47

Jeśli podłączasz trzema przewodami, to nie trzeba rezystora podciągającego (chyba, że wymaga tego procesor) jeśli podłączasz dwoma pzewodami to rezystor podciągający musi mieć max 5k. A błędy mogą się brać z tąd, że przy zasilaniu pasożytniczym wydłuża się czas konwersji. ja przed odczytem czekałem 500 ms i działało bezbłędnie nawet z podciągiem o wartości 10k.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 20 cze 2004, o 18:20

...The DS18S20 uses Dallas’ exclusive 1-wire bus protocol that implements bus communication using one control signal. The control line requires a weak pullup resistor since all devices are linked to the bus via a 3-state or open-drain port (the DQ pin in the case of the DS18S20)...
...Parasite power is very useful for applications that require remote temperature sensing or that are very space constrained. Figure 1 shows the DS18S20’s parasite-power control circuitry, which “steals” power from the 1-wire bus via the DQ pin when the bus is high. The stolen charge powers the DS18S20 while the bus is high, and some
of the charge is stored on the parasite power capacitor (CPP) to provide power when the bus is low...
http://pdfserv.maxim-ic.com/en/ds/DS1820-DS1820S.pdf

:) A teraz z ich na nasze tak jak napisal Press to jest rezystor podciagajacy gdy port w cpu jest typu open kolektor.
A druga funcja to przez ten rezystor kiedy magistrala jest w stanie wysokim zasilany jest przez niego uklad ds18s20 a sama energia jest gromadzona w kondensatorze (CCP).
:D

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”