Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Zdalne sterowanie

Mikan
-
-
Kontaktowanie:
Zdalne sterowanie

Postautor: Mikan » 11 cze 2004, o 16:01

Czy fale UKF mogłyby przesyłać sygnal zdalnego sterowania (modelem samochodu) na dalekie odległości (powyżej 1Km), jeśli nie to czy mozna takie cos zrobić przez GPS, czy może istnieje jakaś inna mozliwość bez konieczności przesyłania sygnału do satelity? Model ma mieć duzo, bo ok. 15kanałów.

awatar100
-
-
Kontaktowanie:

Re: Zdalne sterowanie

Postautor: awatar100 » 12 cze 2004, o 07:34

Czy fale UKF mogłyby przesyłać sygnal zdalnego sterowania (modelem samochodu) na dalekie odległości (powyżej 1Km), jeśli nie to czy mozna takie cos zrobić przez GPS, czy może istnieje jakaś inna mozliwość bez konieczności przesyłania sygnału do satelity? Model ma mieć duzo, bo ok. 15kanałów.
co ma wpsulnego GPS ze sterowaniem nie wiem ? :) jesze wieksze zaskoczenie to to ze chesz wysylac dane do satelity :) hehe
Fale UKF o dopowiedniej mocy spokojne "przelleca " ten 1 Km , ale lepszym roziwaniem byly by inne czestoliwosci np 27mhz albo 433mhz ;] tylko trzba miec licencje ! ;]

Awatar użytkownika
Press
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Press » 12 cze 2004, o 09:42

Nie jestem pewnien, ale na 433 MHz (oczywiscie przy niewielkiej mocy) to chyba nie trzeba licencji. Można przecież kupić gotowe moduły nadawcze i odbiorcze na tą częstotliwość. Nie stosowałem tego w praktyce, ale z tego co wyczytałem w różnych źródłach to moduły heterodynowe radzą sobie z zasięgiem do 1 km w otwartej przestrzeni (bez przeszkód terenowych). Moduły superreaktancujne są tańsze, ale mają mniejszy zasięg.

Mikan
-
-
Kontaktowanie:

Re: Zdalne sterowanie

Postautor: Mikan » 12 cze 2004, o 12:33

co ma wpsulnego GPS ze sterowaniem nie wiem ? :) jesze wieksze zaskoczenie to to ze chesz wysylac dane do satelity :)
Myślałem o sterowaniau rzy pomocy satelity - nieogranizony zasię of koz:)
PS. nie śmiać sie z moich gupich pomysłów, jestem początkujący:).

Mikan
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Mikan » 12 cze 2004, o 12:39

moduły heterodynowe radzą sobie z zasięgiem do 1 km w otwartej przestrzeni (bez przeszkód terenowych). Moduły superreaktancujne są tańsze, ale mają mniejszy zasięg.
Z tego co wiem to heterodynowe są tylko odbiorniki, a zasięg zależy od nadajnika (chyba). Mam schematy odbiorników heterodynowyc z poradnika radioamatora i nadajników do nich ale zasięg nie przekracza 250m, jeśli macie jakieś inne namiary na nowsze układay to podrzućcie mi, albo jeśli jest jakas literatura o tym temacie, byłbym wdzięczny za tytuł i autora.

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sova » 12 cze 2004, o 12:45

Mikan a po co ci takie urzadzenie ten samochód jesli mogę wiedzieć? Bo domyslam się ze wydasz na to dużo pieniędzy to może kup sobie gotowe..... ??

awatar100
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: awatar100 » 12 cze 2004, o 16:22

chyba na 433mhz i inne (oprucz wifi) bez licencji mozna dawac do 20mW ;] to bardzo malo

Awatar użytkownika
małysz
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: małysz » 12 cze 2004, o 16:52

Witam!
Jeden km. dla sterowania samochodu to chyba troche dużo.
Trzeba mieć świetny wzrok żeby widzec co sie dzieje z modelem nawet przy mniejszej odległosci.
Na mniejsze odległości polecam moduły 433 MHz np.: HT12E/D. Spokojnie mozna przy nich uzyskac 15 kanałów i zasieg 100 m. i wiecej na wolnej przestrzeni. :) :) :) :) :) :) :)

Awatar użytkownika
Press
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Press » 12 cze 2004, o 18:08

Strzelam, bo nie znam się na krótkofalarstwie, ale nie dałoby sie zastosować do tego pasma publicznego (CB), do nadawania wykorzystać radio, a do odbioru jakiś prosty nasłuch (było takich projektów kilka w EdW i nie wydawały się szczególnie kosztowne) - ale to tylko przypuszczenia laika w tym temacie :D

Mikan
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Mikan » 13 cze 2004, o 10:53

ten samochodzi to ma być fajna zabawka, i nie mam zamiaru wydać na niego dużo kasy, chyba wezme ten układ ze strony http://www.kubaw.it.pl/aparatura_433mhz.html
PS. nie ma ktos do sprzedania nadajnika BT27 i odbiornika BR27, czy te układsy można zastapić innymi o większym zasięgu (jakimi?)

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”