Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięSilniki 3f małej mocy
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
Czy są silniki trójfazowe asynchroniczne o mocach poniżej 1kW?
Ideałem byłby taki o mocy do 300W, ale to chyba musiałby być jakiś model, niż seryjny silnik. Chodzi mi o testowanie układów energoelektronicznych własnego pomysłu, a nie chcę tego robić na silniku od piły 4kW .
I czy są silniki trójfazowe na napięcie powiedzmy 3x24V? Generalnie mniejsze niż standardowe 3x230V.
Ideałem byłby taki o mocy do 300W, ale to chyba musiałby być jakiś model, niż seryjny silnik. Chodzi mi o testowanie układów energoelektronicznych własnego pomysłu, a nie chcę tego robić na silniku od piły 4kW .
I czy są silniki trójfazowe na napięcie powiedzmy 3x24V? Generalnie mniejsze niż standardowe 3x230V.
Re: Silniki 3f małej mocy
Oczywiscie ze sa.Czy są silniki trójfazowe asynchroniczne o mocach poniżej 1kW?...
Kiedys byly silniki jedno fazowe ktore faktycznie byly trojfazowe: zero jedna faza, zasilanie druga a trzecia uzyskiwalo sie przez przesuniecie fazowe za pomoca kondensatora. One byly malej mocy. Moze taki sobie gdziesz dobierzesz? Na jakims zlomie?
Sa na przyklad silniki jak swoj nazwal prompt przelaczalne gwiazda-trojkat. Taki silnik uruchamia sie w ukladzie gwiazdy wtedy zasilany jest 230V i po wejsciu na obroty przelacza sie w trojkat 400V. Robi sie tak z tego powodu ze w silniku jak wirnik stoi to jest stan zwarcia silnika i wtedy plynie bardzo duzy prad (zwarcia) i aby ograniczyc ten prad stosuje sie system gwiazda-trojkat. Czyli zasila sie 230V a potem przelacza na 400V.... I czy są silniki trójfazowe na napięcie powiedzmy 3x24V? Generalnie mniejsze niż standardowe 3x230V.
Jesli chodzi o napiecie to mozesz podlaczyc napiecie 24V z tym ze taki silnik bedzie bardzo slabiutki ale do eksperymentow powino wystarczyc. Z tym ze moze sie zdarzyc ze 24V moze byc zamalo ale to musisz sam sprawdzic bo ja takich eksperymentow nie robilem.
Ps. Zeby eksperymentowac z przelaczaniem gwiazda-trojkat musisz miec dostep do wszystkich wyjsc uzwojen czyli 6 po 2 na uzwojenie.
- Aleksander Zawada
- Moderator
- Kontaktowanie:
-
- -
Sprawdz silniki tej firmy
http://www.matchembud.com.pl/aereco_vec.html
http://www.jimwent.blink.pl/wentylacja/wenty-kan.htm
http://www.matchembud.com.pl/aereco_vec.html
http://www.jimwent.blink.pl/wentylacja/wenty-kan.htm
Jesli widac kondensator, to z pewnoscia nie jest to silnik, ktory moze pracowac w sieci 3f. Jest wiele firm, ktore produkuja takie silniki (3f / max 300W) do pracy w wentylatorach. Jedna z nich jest wlasnie BESEL (www.besel.pl), DANFOSS (www.danfoss.pl), TAMEL (www.tamel.pl), INDUKTA (www.indukta.com.pl) i wiele innych.
-
- -
- Kontaktowanie:
ACek, w przełączniku gwiazda - trójkąt nie przełącza sie napieć zasilających silnik !. PRzełącza sie tylko odpowiednie odczepy bądź końce uzwojeń miedzy sobą !. ...... oto co TY o tym sądzisz - ".....system gwiazda-trojkat. Czyli zasila sie 230V a potem przelacza na 400V. ..".
KOmpletna bzdura. Rozruch na gwiezdzie stosuje sie po to by prąd rozruchowy był 3 razy mniejszy, dopiero po osiągneciu przez silnik jakieś okerslonej predkosci obrotowej przełącza sie uzwojenia w trójkąt. Co do tego że silnik asynchroniczny jest w stanie zwarcia to nie mam wątpilowści. PRzeciez w wirniku ma klatke z prętów ALUMINIOWYCH zwartych na czołach wirnika. ACku nie mnie krytykować, ale jak chcesz udzielać porad innym, to sam musisz wiedzieć wiecej od nich .
KOmpletna bzdura. Rozruch na gwiezdzie stosuje sie po to by prąd rozruchowy był 3 razy mniejszy, dopiero po osiągneciu przez silnik jakieś okerslonej predkosci obrotowej przełącza sie uzwojenia w trójkąt. Co do tego że silnik asynchroniczny jest w stanie zwarcia to nie mam wątpilowści. PRzeciez w wirniku ma klatke z prętów ALUMINIOWYCH zwartych na czołach wirnika. ACku nie mnie krytykować, ale jak chcesz udzielać porad innym, to sam musisz wiedzieć wiecej od nich .
-
- -
- Kontaktowanie:
I jeszcze jedno - silniki asynchroniczne, to takie w których wirujące, bądź pulsujące (eliptyczne) pole magnetyczne ma F różną od F sieci zasilającej. Czyli są to silniki indukcyjne, pierścieniowe, nawet komutatorowe prądu przemiennego (ale tej opini do końca nie popieram). Wszystko wynika z ich budowy. Wojciechu, nawet poczciwe silniczki indukcyjne "Mikromy" to asynchroniki , tyle że jedno fazowe. Nie rozumiem jednego, czemu chcesz stosować silnik o napieciu 3 X 24 V ~. PRzecież prąd rozruchu to bedzie miało całkiem spory, i nawet przełacznik gwiazda - trójkąt nie pomoże w wystarczającym stopniu.
-
- -
Chodzi mi o to, żeby to był mały/lekki/tani silniczek do pokazów na pracownię/laboratorium. Niestety wielki silnik 3f kosztuje! A jak do tego trzeba dokupić prostowniki i inne sterowniki energoelektroniczne, to już straszny koszt wychodzi. No i poza tym 24V to napięcie bezpieczne. Ale niestety chyba nie ma takich silników. Są małej mocy (znalazłem), ważą 2,7kg, ale są na 3x230V.... Nie rozumiem jednego, czemu chcesz stosować silnik o napieciu 3 X 24 V ~. ...
Mam pytanie do Krzyszt-OFF-a?:ACek, w przełączniku gwiazda - trójkąt nie przełącza sie napieć zasilających silnik !. PRzełącza sie tylko odpowiednie odczepy bądź końce uzwojeń miedzy sobą !. ...... oto co TY o tym sądzisz - ".....system gwiazda-trojkat. Czyli zasila sie 230V a potem przelacza na 400V. ..".
KOmpletna bzdura...
Jesli silnik pracuje w ukladzie Gwiazdy jakie jest napiecie na jednej fazie? A jakie po przelaczeniu w Trojkat? Piszac o przelaczaniu napiecia nie mowilem o zmianie napiecia zasilajacego silnik tylko o zmianie polaczenia uzwojen w silniku na stojanie (myslalem ze to jest oczywiste jednak nie dla wszystkich ) i to jest sposob zmiany wartosci tego napiecia.
Dlatego napisalem
Ps. Zeby eksperymentowac z przelaczaniem gwiazda-trojkat musisz miec dostep do wszystkich wyjsc uzwojen czyli 6 po 2 na uzwojenie.
...Rozruch na gwiezdzie stosuje sie po to by prąd rozruchowy był 3 razy mniejszy, dopiero po osiągneciu przez silnik jakieś okerslonej predkosci obrotowej przełącza sie uzwojenia w trójkąt...
czyli napiecie zasilania (gwiazdy 400V/1.73=230V) jest mniejsze o 1.73 niz napiecie normalne pracy (trojkat 400V) i tym samym prad plynacy jest o 1.73 mniejszy. Czyli moc pobierana jest trzy razy mniejsza (1.73*1.73=3)...Taki silnik uruchamia sie w ukladzie gwiazdy wtedy zasilany jest 230V i po wejsciu na obroty przelacza sie w trojkat 400V...
Tak zgadzam sie calkowicie ale ja nie pisalem o wirniku tylko o pradzie zwarcia plynacego w uzwojeniu stojana gdy wirnik stoi...Co do tego że silnik asynchroniczny jest w stanie zwarcia to nie mam wątpilowści. PRzeciez w wirniku ma klatke z prętów ALUMINIOWYCH zwartych na czołach wirnika...
swieta racja...nie mnie krytykować, ale jak chcesz udzielać porad innym, to sam musisz wiedzieć wiecej od nich...
Ps. is Krzyszt-OFF really goes off?
silnik 3f małej mocy
Występują (-wały ) silniki 3-fazowe małej mocy do napędu wentylatorów w agregatach chłodniczych - jeżeli szukasz to serwis chłodziarek sklepowych lub złomowisko. Są to silniki połączone w układzie gwiazdy.
Zalety dla Ciebie - mała moc , małe gabaryty. Do ekperymentów w sam raz. Na pewno można znaleźć silniki na niższe napięcia zasilania. Jeżeli nie - to znajdź dobrą przewijalnię silników elektrycznych. Dobry fachowiec przewinie silnik na dowolne napięcie. Przy przewijaniu można poeksperymentować z małymi silnikami np od starych pralek (lub wirówek - wirówki były obliczane na cięzki rozruch). Przez przezwojenie można z silnika 1 -fazowego zrobić 3 fazowy
Zalety dla Ciebie - mała moc , małe gabaryty. Do ekperymentów w sam raz. Na pewno można znaleźć silniki na niższe napięcia zasilania. Jeżeli nie - to znajdź dobrą przewijalnię silników elektrycznych. Dobry fachowiec przewinie silnik na dowolne napięcie. Przy przewijaniu można poeksperymentować z małymi silnikami np od starych pralek (lub wirówek - wirówki były obliczane na cięzki rozruch). Przez przezwojenie można z silnika 1 -fazowego zrobić 3 fazowy
silnik 3f małej mocy
Występują (-wały ) silniki 3-fazowe małej mocy do napędu wentylatorów w agregatach chłodniczych - jeżeli szukasz to serwis chłodziarek sklepowych lub złomowisko. Są to silniki połączone w układzie gwiazdy.