Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Yaap - programowanie FuseBits w Tiny12

Mi_Sza
-
-
Yaap - programowanie FuseBits w Tiny12

Postautor: Mi_Sza » 18 kwie 2004, o 21:14

Ciekaw jestem, czy to tylko problem mojego komputera.
Podczas programowania FuseBits & LockBits na Tiny12 Yaap w wersji 0.5 i 0.6 wysadza się z komunikatem o wykonaniu nieprawidłowej instrukcji. Uaktywniam opcję i od razu okno komunikatu o błędzie. A może to dzieje się tylko u mnie? Sterowniki port95nt mam zainstalowane. Zresztą bez nich Yaap nie chodzi w ogóle. Pozostałe rzeczy się programują, ale FuseBits niestety nie.
Używam programatora Altera compatible, choć on i tak zgłasza się jako ten ostatni z listy.
Zatem mam pytanie: Jak zaprogramować FuseBits w Tiny12 na Yaap'ie?
Pozdrawiam.

Tomasz_K
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Tomasz_K » 26 gru 2004, o 14:14

hm
ja mam ten sam problem tylko że z AtMega8
pare dni temu programowałem normalnie a teraz nawet w oknie sygnatury jest pusto !!
udało mi się go wyczyścić lecz ponowne zapisanie stało się niemożliwe ;(
też się wywala przy FuseBits & LockBits ;(

czy ktoś miał podobne problemy ??

ROM
-
-

Postautor: ROM » 26 gru 2004, o 22:05

pare dni temu programowałem normalnie a teraz nawet w oknie sygnatury jest pusto !!
Prawdopodobnie ustawiłeś na zewnętrzny oscylator.Aby przywrócić go do życia podłącz zewnętrzny generatorek najlepiej tak ok . 4Mhz.

Tomasz_K
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Tomasz_K » 27 gru 2004, o 19:19

Prawdopodobnie ustawiłeś na zewnętrzny oscylator.Aby przywrócić go do życia podłącz zewnętrzny generatorek najlepiej tak ok . 4Mhz.
raczej nie bo o ile się orientuję to te bity same zmienić się nie mogą a ja ich nie zmieniałem !!

nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ale zainstalowałem parę programów
już wiem czemu nie mogłem przedtem programować -> przewód z masy od kompa źle stykał:
( . Poprawiłem to no i yaap po kliknięciu "Detect ..." NIBY coś wykrywa ale okno sygnatury jest puste a dalej już wiecie ...

Mi_Sza
-
-

Postautor: Mi_Sza » 28 gru 2004, o 18:40

Serdecznie odradzam zabawy z Yaap'em i jemu podobnymi (PonyProg też mi nie raz nabruździł). Od ponad pół roku używam AVRXS i podobnych. Można je znaleźć na stronie: ELM Chan Org. Są tam trzy rodzaje programatorów ISP i nawet kilka równoległych (m.in. dla Tiny 11/12/15).
Po nieprzyjemnej przygodzie z PonyProgiem (błąd programu wyłączył mi Fuse od Resetu), naprawiłego go właśnie tym AVRXP (równoległy dla Tiny12). Od tamtej pory pracuję tylko z nimi.
Aha, wszystkie te programy nie działają na XP - na 98 i starszych wyśmienicie.
Pozdrawiam.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”