Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Port RS232

Sławek5
-
-
Kontaktowanie:
Port RS232

Postautor: Sławek5 » 31 mar 2004, o 07:35

Czesc Wam.

Pisze bo mam takie pytanko a juz sam nie wiem co jest grane.
Otoz programy pisane pod Borland Builder obslugujace RS232 gdzie wykorzystywane sa takie instr. jak CreateFile, WriteFile, ReadFile zapisujace do portu przestaly dzialac, bylo wszystko OK, a nagle kaplica. Dodam ze port jest sprawny, bo programy inne jak np emulator pod Bascomem, Girder i inne takie, dzialaja, tylko jak sa te instr WriteFile to nie. Moze wiecie co sie stalo?

Siemka.

Sławek5
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Sławek5 » 13 kwie 2004, o 09:25

male sprostowanie!

Po dlugichh testach okazalo sie ze to jest co z ukadem ST232. Mialem tan zamontowane kondensatory 22uF - nie dzialalo, znalazlem note katalogowa i przeczytalem, ze stosuja tam 100nF, zamienilem i NIC to samo, nie dziala. A wiem ze to jest tego wina bo co dziwne taki sam uklad ST232 mialem wlutowany w inne urzadzenie z kon tez 22u ,wiec przedodani dolaczylem do swego ukladu i on zadzialal. natomiast ten nowy nie dziala. Kupilem jesze jeden ST232 ale jest to samo. a jak podam stany 0 i 5V an ewjscie tego ukladu po stronie TTL to na wyjsciu jest to co ma byc, od strony komputera podajac odpowiednie wartosci na wyjsciu tez jest to co ma byc, zrobilem jeszcze taki prosty ukladzik na tranzystorach (jeden PNP drugi NPN tranzystor) ale dane z komputera sa dobrze odbierane natomiast do koputera leca jakies bzdury.

Co z tym zrobic HELP!!!

Sławek.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”