Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Zasilanie układu podlaczonego do wylaczonego PC

krukiem
-
-
Kontaktowanie:
Zasilanie układu podlaczonego do wylaczonego PC

Postautor: krukiem » 9 mar 2004, o 01:38

Witajcie
Buduje układ, ktorego zadaniem ma byc wlaczanie PC. układ ma sie skladac z mikrokontrolera i kilku dodatkowych bajesrow. Chce zeby zasilanie moglo byc pobierane z zasilacza od komputera (ATX oczywiscie) i teraz pytanie brzmi skad wziac zasielanie gdy komp jest wylaczony, a zasilacz jest pod napieciem ? Z pewnych zrodel wiem ze np. w gniazdach PCI znajduja sie piny ktore zasilaja np karte sieciowa, albo modem, ale chcialbym wiedziec czy jest moze inne rozwiazanie ... :?

edekk
-
-

Postautor: edekk » 12 kwie 2004, o 12:42

Witam . Mam u siebie zamontowany taki układ . Jednak u mnie modół zasilany jest z dodatkowego małego trafa , a dopiero potem przekaznik załańcza zasilacz i po 2 sek. włańcza power . Jak wiadomo zasilacze ATX cały czas zasilają płyte główną nawet gdy komputer jest wyłączony.Układ mój wyłańcza wszystko(zasilacz ATX,monitor,drukarke)

Holtek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Holtek » 12 kwie 2004, o 17:17

Napięcie mozesz pobrać z przewodu fioletowego. Wynosi ono 5V i jest cały czas dostarczanie na płytę główną
Pozdrawiam

krukiem
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: krukiem » 13 kwie 2004, o 20:15

Dzieki za pomoc.
O możliwosci podlaczenia pod zasilacz slyszalem juz wczesniej i ten pomysl aktualnie wydaje mi sie najgenialniejszy... Ale tak po glowie mi chodzilo, czy na plycie glownej, w jakis portach moze gdzies sa wyprowadzone piny, tak, żeby nie bawic sie z zasilaczem.... Hm

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”