Witajcie
Buduje układ, ktorego zadaniem ma byc wlaczanie PC. układ ma sie skladac z mikrokontrolera i kilku dodatkowych bajesrow. Chce zeby zasilanie moglo byc pobierane z zasilacza od komputera (ATX oczywiscie) i teraz pytanie brzmi skad wziac zasielanie gdy komp jest wylaczony, a zasilacz jest pod napieciem ? Z pewnych zrodel wiem ze np. w gniazdach PCI znajduja sie piny ktore zasilaja np karte sieciowa, albo modem, ale chcialbym wiedziec czy jest moze inne rozwiazanie ...
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięZasilanie układu podlaczonego do wylaczonego PC
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam . Mam u siebie zamontowany taki układ . Jednak u mnie modół zasilany jest z dodatkowego małego trafa , a dopiero potem przekaznik załańcza zasilacz i po 2 sek. włańcza power . Jak wiadomo zasilacze ATX cały czas zasilają płyte główną nawet gdy komputer jest wyłączony.Układ mój wyłańcza wszystko(zasilacz ATX,monitor,drukarke)