Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Potencjometr - wysokie wymagania!

Hizballah
-
-
Kontaktowanie:
Potencjometr - wysokie wymagania!

Postautor: Hizballah » 7 kwie 2004, o 15:44

Czołem!
Poszukuję potencjometrów do drążka sterowego lub innego elementu, którym mógłbym zastąpić stary potencjometr*.

* - słyszałem o "czujnikach bezkontaktowych, elektromagnetycznych", które sąpodobno praktycznie niezużywalne i hiperprecyzyjne. Jeśli ktoś wie przynajmniej, jak to się nazywa, będę wdzięczny za wszelkie informacje.

Już się trochę rozglądałem za pot. i trafiłem na dwa ciekawe egzemplarze. Jeden z nich kosztował 38zł, ale pani...niepotrafiła określić jego żywotności. Drugi miał ścieżkę z tw. sztucz. i żywotność 10^7 cykli (10 milionów). Trzeci miał żywotność 10^6 cykli. Niestety cena drugiego i trzeciego wahała się w przedziale 90-120zł!. I teraz pytanie: czy żywotność 10^7 cykli to dużo. Czy to jest liczba cykli, po której pot. się rozleci, czy tylko zacznie "trzaskać" bardziej niż to określają specyfikacje producenta (wolałbym to drugie...)?

Następne pytanie: czy do drążka sterowego, gdzie wychylenia nie przekraczają 40 stopni, jest sens montować pot. wieloobrotowy? Jeżeli tak, w jaki sposób.

Dalej. Wymagania ogólne:
1. Precyzja i duża żywotność! Wyjaśnię obrazowo. Jeżeli okienko kalibracji powiększylibyście na pełny ekran 1024x768, to drgania krzyżyka mają być niewidoczne IIIIIIIIIIII ten stan ma się utrzymać przez MIN.(!!!) 2 lata intensywnego użytkowania.

2. Wielkość: raczej nie więcej niż ok.10cm3.

3. Brak wymagań dot. warunków pracy. Oś nie będzie obciążana, nie będzie wysokich temperatur itp.

4. Cena: rozsądna... albo i nie.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”