Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

jaki procesor zastosować

paluch
-
-
jaki procesor zastosować

Postautor: paluch » 12 mar 2004, o 06:54

Witam!
Mam maszynę do obróbki drewna oraz "touchsreena" i 4 silniki bezszczotkowe ("z odzysku" :D ). Chciałbym zrobić mikrokontroler sterujący tymi silnikami. Mój problem polega na tym, iż dopiero wchodzę w świat mikroprocesorów.
Czy mógłby mi ktoś doradzić chociaż jakiego mikroprocesora użyć, aby praca tej maszyny była bezpieczna (a może jest to obojętne?). Wiem, że PLC to to nie będzie, ale może jest szansa zrobienia "zbliżonego" sterownika?
Czy zna ktoś jakieś materiały nt. konstruowania i doboru części do określonych sterowników? Za każdą radę będę niezmiernie wdzięczny...
Pozdr.,
Paluch

Awatar użytkownika
gawel
-
-

Postautor: gawel » 12 mar 2004, o 11:17

W obecnych czasach możliwości różnych rodzin mikrokontrolerów są właściwie zbliżone. Nie można arbitralnie powiedzieć, że jakiś mikrokontroler jest najlepszy. Kwestię należy rozpatrywać w kategorii, że w określonym zastosowaniu jakiś model mikrokontrolera nadaje się lepiew od innych. Dodatkowo można zwrócić uwagę na elementy często pomijane w doborze mikrokontrolera, tj narzędzia do tworzenia programów (kompilatory, emulatory itp), popularność mikrokontrolerów (bo z tym wiąże się jakieś wsparcie - jest kogo zapytać przy napotkaniu problemów), kwestie związane z programatorami no i oczywiście zasoby mikrokontrolera (wielkość pamięci na program i pamięci RAM). W polsce największą popularność mają mikrokontrolery z rodziny C51, AVR i PIC (co nie oznacza, że nie ma innych).

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”