Witam wszystkich serdecznie.
Po własnych eksperymentach oraz przeszukaniu internetu stwierdziłem, że muszę poradzić się kogoś mądrzejszego... Wiem, że dla dużej części bywalców tego forum mój problem może się wydać lamerski, ale wydaje mi się, że pomysł jest niegłupi, a dokładne opisanie go może pomóc również innym (dlatego postaram się napisać "łopatologicznie"), którzy mają podobny problem, bądź nie wpadli jeszcze na podobny pomysł, zwłaszcza, że rozwiązanie jest (prawie) gotowe... W końcu nie tylko doświadczeni elektronicy z 30 letnią praktyką tu zaglądają
Dlatego prosiłbym tych ostatnich o chwilę cierpliwości przy czytaniu i jakieś sugestie co i jak z tym można zrobić (wymiana centrali na analogową lub bramki na ISDN'ową raczej nie wchodzi w grę - to tak na wszelki wypadek ).
Do pełnej euforii potrzebny jest tak na prawdę tylko układ detekcji dzwonienia, który (najlepiej przez przekaźnik) doprowadzi do zwarcia dwóch styków dzwonka przycisku domofonu. Centrala ma wprawdzie funkcję automatycznego otwarcia drzwi po wciśnięciu przycisku dzwonka domofonu, ale niestety nie potrafi sama odebrać połączenia z domofonu (bardzo słusznie, ale w normalnym zastosowaniu...)
Sprzęt:
Centrala panasonic KX-TD208G w złączach dodatkowych współpracuje z domofonem (port analogowy). Przypuszczam, że jest tak w większości central.
Złącza:
a i b - złącza kanału analogowego (toru fonii)
TO1 i TO2 - zwalniacz zamka
TS1 i TS2 - włącznik wzmacniacza domowonu
2 złącza do przycisku dzwonka domofonu (i tu tkwi problem)
oraz (w tej sytuacji niepotrzebne) 3 złącza przełącznika zewnętrznego
Złącza TS1 i TS2 zamykają obwód w momencie wybrania linii domofonu bądź przy podniesieniu słuchawki podczas dzwonka z domofonu.
Bramka GSM Siemens 2Phone
4 kable:
żółty, zielony, czerwony, czarny
Para czerwony i czarny to Tx1 i Rx1
Para zielony i żółty to Tx2 i Rx2 (prawdopodobnie - nie mogłem się dokładnie doczytać).
Napięcie w stanie spoczynkowym na Rx1 i Tx1 to 27V DC
Przy podłączeniu bezpośrednio do telefonu bramka działa bez zarzutu (w obie strony). Sprawdzałem to równiez z analogową centralą znajomych - przy podłączeniu do linii miejskiej zero jakichkolwiek problemów, czyli bramka jest OK.
Wykonanie:
do złącza "a" centrali podłączyłem Rx1 bramki (czerwony)
do złącza "b" centrali podłączyłem złącze centrali SO1
do złącza SO2 cetrali podłączyłem Tx1 bramki (czarny)
Do tego momentu wszystko jest OK. Rozmowy wychodzące działają bez zarzutu. Problem zaczyna się przy rozmowach przychodzących...
To znaczy... rozmowy jak najbardziej przychodzą, tylko ich nie słychać. Aby telefon zadzwonił, trzeba ręcznie zewrzeć złącza dzwonka domofonu (wtedy pięknie dzwoni ).
Tu właśnie potrzebne jest sensowne rozwiązanie nad którym siedzę już któryś dzień z kolei i nie mogę dojść jak to zrobić...
Do Rx1 i Tx1 bramki podłączyłem szeregowo kondensator (elektrolit 1uF/60V) i przez regulator napięcia 7805 5-cio woltowy przekaźnik który zwiera przewody przycisku dzwonka domofonu.
Efekt jest taki, że w momencie nadejścia rozmowy przekaźnik pięknie bzyczy, jadnak czas zwarcia styków jest chyba za mały, gdyż centrala nie otrzymuje zamknięcia obwodu, lub otrzymuje go na zbyt krótki czas.
Jeśli ktoś miałby jakieś pomysły jak rozwiązać ten problem, to prosiłbym o pomoc (pewnie przyda się to równiez innym...)
Z góry dziękuję
Serdecznie pozdrawiam
Darek
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięCentrala ISDN + analogowa bramka GSM +port domofonu
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
-
- -
Witam,
Czytałem dwa razy twój list i nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Chcesz odbierać domofonem linię miejską po przez bramkę GSM?
Ale to nie ma raczej znaczenia. Ważny jest układ o ktory pytasz. To napięcie jak rozumiem ( puszczone przez 1/60) jest przemienne. W takim razie stabilizator i ten kondensator odstawiamy. Zamiast elektrolita użyj jakiegoś MKSE 1/250V, za nim wstaw mostek z 4 diod 1N4007 oraz podepnij elektrolit 10/50. Do tego układu podłącz przekaźnik 12V, o dużej ilości zwojów (najlepiej miniaturkę ze starej centrali). Napisz jakie zadanie ma spełniać to urządzenie. Siedzę w centralkach Slican oraz innych telefonach i jestem ciekaw, może jest ten temat już rozwiązany.
Pozdrawiam.
claudiae@wp.pl
Czytałem dwa razy twój list i nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Chcesz odbierać domofonem linię miejską po przez bramkę GSM?
Ale to nie ma raczej znaczenia. Ważny jest układ o ktory pytasz. To napięcie jak rozumiem ( puszczone przez 1/60) jest przemienne. W takim razie stabilizator i ten kondensator odstawiamy. Zamiast elektrolita użyj jakiegoś MKSE 1/250V, za nim wstaw mostek z 4 diod 1N4007 oraz podepnij elektrolit 10/50. Do tego układu podłącz przekaźnik 12V, o dużej ilości zwojów (najlepiej miniaturkę ze starej centrali). Napisz jakie zadanie ma spełniać to urządzenie. Siedzę w centralkach Slican oraz innych telefonach i jestem ciekaw, może jest ten temat już rozwiązany.
Pozdrawiam.
claudiae@wp.pl
-
- -
Wygląda to mniej więcej tak, że centrala jest ISDN, zaś bramka analogowa, więc "wprost" tego pożenić się nie da.
Port domofonu jest potrem analogowym, więc się da, bo juz działa i to całkiem rozsądnie, chociaż jeszcze na "pająku" bo muszę zrobić płytkę a ostatnio ciągle nie mam czasu
Rozwiązałem to poprzez małą modyfikację kitu AVT-1258 "Układ przywoływania do telefonu z lampką nocną" (EP 1/2000) (swoją drogą konia z rzędem temu, co kupi oryginalną płytkę - nie mówię już o całym kicie - Punkt dla AVT ;> ).
Po prostu detektor dzwonienia załącza przekaźnik, który "naciska" przycisk dzwonka domofonu. Przez obwód TS (oryginalnie jest to załączanie zasilania wzmacniacza domofonu - tylko zamyka obwód)puściłem jedną Tx bramki, toteż załącza się dopiero w momencie zwarcia styków dzwonka, a właściwie odebrania rozmowy lub podniesienia linii domofonu. W ten sposób mogę wychodzić "na miasto" poprzez ISDN (normalne użycie linii miejskich centrali) lub przez sieć GSM = bramka podpięta do portu domofonu. Jedynym mankamentem jest to, że po podniesieniu linii domofonu=bramki słyszę sygnał podniesienia linii domofonu i dopiero po około sekundzie normalny sygnał miejski z bramki GSM. Nie jest to jednak problem i można się przyzwyczaić, zaś wykonanie modułu kosztowało mnie mniej niz wymiana centrali
Po instalacji "ustrojstwa" działają zarówno rozmowy wychodzące jak i przychodzące (wcześniej działały tylko wychodzące, bo bramka nie chciała sama "nacisnąc guzika")
W każdym razie sposób działa...
Jak sprawdzałem bramkę z centralą analogową znajomych podpinając ją do linii miejskiej centrali, to chodziła bez żadnych problemów. Problem miałem przy centrali ISDN, ale jest już rozwiązany.
P.S. jakby ktoś chciał, to widziałem te bramki dziś na Allegro i nawet instrukcję do 2Phone'a po polsku dokłada (ja się męczyłem z niemiecką, bo polska od starej HomeStation zupełnie nie pasuje).
Te bramki na prawdę świetnie działają. W każdym razie ja jestem zadowolony z zakupu.
Pozdrawiam wszystkich i dzięki za próbę pomocy
Darek
Port domofonu jest potrem analogowym, więc się da, bo juz działa i to całkiem rozsądnie, chociaż jeszcze na "pająku" bo muszę zrobić płytkę a ostatnio ciągle nie mam czasu
Rozwiązałem to poprzez małą modyfikację kitu AVT-1258 "Układ przywoływania do telefonu z lampką nocną" (EP 1/2000) (swoją drogą konia z rzędem temu, co kupi oryginalną płytkę - nie mówię już o całym kicie - Punkt dla AVT ;> ).
Po prostu detektor dzwonienia załącza przekaźnik, który "naciska" przycisk dzwonka domofonu. Przez obwód TS (oryginalnie jest to załączanie zasilania wzmacniacza domofonu - tylko zamyka obwód)puściłem jedną Tx bramki, toteż załącza się dopiero w momencie zwarcia styków dzwonka, a właściwie odebrania rozmowy lub podniesienia linii domofonu. W ten sposób mogę wychodzić "na miasto" poprzez ISDN (normalne użycie linii miejskich centrali) lub przez sieć GSM = bramka podpięta do portu domofonu. Jedynym mankamentem jest to, że po podniesieniu linii domofonu=bramki słyszę sygnał podniesienia linii domofonu i dopiero po około sekundzie normalny sygnał miejski z bramki GSM. Nie jest to jednak problem i można się przyzwyczaić, zaś wykonanie modułu kosztowało mnie mniej niz wymiana centrali
Po instalacji "ustrojstwa" działają zarówno rozmowy wychodzące jak i przychodzące (wcześniej działały tylko wychodzące, bo bramka nie chciała sama "nacisnąc guzika")
W każdym razie sposób działa...
Jak sprawdzałem bramkę z centralą analogową znajomych podpinając ją do linii miejskiej centrali, to chodziła bez żadnych problemów. Problem miałem przy centrali ISDN, ale jest już rozwiązany.
P.S. jakby ktoś chciał, to widziałem te bramki dziś na Allegro i nawet instrukcję do 2Phone'a po polsku dokłada (ja się męczyłem z niemiecką, bo polska od starej HomeStation zupełnie nie pasuje).
Te bramki na prawdę świetnie działają. W każdym razie ja jestem zadowolony z zakupu.
Pozdrawiam wszystkich i dzięki za próbę pomocy
Darek