Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Wyjście liniowe???

Falco76
-
-
Wyjście liniowe???

Postautor: Falco76 » 9 lut 2004, o 01:41

Mam miniwieże Aiwa bez wyjść. Jest tylko wyjście albo wejście AUX - nie wiem do czego to jest. Chciałbym podłączyć sobie wzmacniacz zewnętrzny. Jest jakaś możliwość dorobienia wyjścia liniowego, tak aby wzmacniacz w wieży napędzał dwie kolumny a sygnał na wyjściu dorobionym byłby taki sam niezależnie od tego czy daję ciszej czy głośniej? To samo z telewizorem. Pomóżcie...

snaffie
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: snaffie » 9 lut 2004, o 02:18

AUX jest to wejscie zrodla zewnetrznego tj. discman czy mikrofon z przedwzmacniaczem. To po pierwsze...
Jezeli chodzi o dodatkowe wyjscie do wzmacniacza, to nie da sie tego zrobic bez zadnej ingerencji w strukture ukladu wzmacniacza w wiezy. A dokladniej musialbys znalezc odpowiedni punkt przed owym wzmacniaczem a nawet przedwzmacniaczem (bo napewno masz jeszcze jakas regulacje tonow w tej wiezy), skad potem wziasc sygnal na niedlugim przewodzie. Nie bedzie to zadanie latwe. Nikt ci nie doradzi nie widzac schematu wiezy, lub chociaz jej samej od srodka.
Najprostszym dla ciebie, mysle sposobem byloby podlaczenie sie do gniazda sluchawkowego (o ile masz) ale w taki sposob, zeby nie odlaczyc sygnalu glosnikow, czyli nie wkladajac JACKA do gniazda, tylko od srodka. Niestety bedzie miala wplyw wtedy regulacja glosnosci w wiezy na sygnal podamy do innego wzmacniacza, ale bycmoze jest to takze na + :idea: Bo wzmacniacz nie bedzie musial byc sterowany recznie, tylko jego glosnosc bedzie dopasowana (po uprzednim wyskalowaniu) do oryginalnego wzmacniacza. Zastanow sie nad tym. To bylby dobry pomysl.
Tyle ode mnie.....

Falco76
-
-

Postautor: Falco76 » 9 lut 2004, o 09:53

Ha... no jasne. Tak zrobię. Najprostrze rozwiązanie - nawet o tym nie pomyślałem - wziąłem się za problem od tyłu.
Dzięki za podpowiedź.

gruby
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: gruby » 9 lut 2004, o 23:31

Zawsze możesz podpiąc sie pod wejście do potencjometru głośności(master)
Pozdrowionka!

Falco76
-
-

Postautor: Falco76 » 10 lut 2004, o 00:35

Niestety nie ma potencjometru - są przyciski +-, pomysł dobry.

snaffie
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: snaffie » 10 lut 2004, o 02:54

Dzięki za podpowiedź
Nie ma za co :wink:
Ale przy cuyfrowym potencjometrze (jak opisales, ze jest na przyciskach) to nie radze majstrowac..... :!:

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”