Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Połączenie mikrokontrolera z czujnikami

Regan
-
-
Kontaktowanie:
Połączenie mikrokontrolera z czujnikami

Postautor: Regan » 6 lut 2004, o 14:37

Mam problem.. Czy ktoś może orientuje sie jak najlepiej rozwiązać połączenie mikrokontrolera z czujnikami ciśnienia , temperatury i wilgotności... będę wdzięczny za wszelką pomoc i sugestie..
Regan

Mironus
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Mironus » 6 lut 2004, o 15:51

To wszystko zależy jaki masz sygnał wyjściowy z tych czujników. Jeżeli jest dwustanowy (załączony-wyłaczony), to najprościej podłaczyć go wejścia mikrokontrolera bezposrednio (oczywiście jeżeli czujniki są zasilane z tego samego napięcia lub mają izolowane wyjścia stykowe) lub poprzez transoptor lub miniaturowy przekaźnik. A jeżeli sygnał wyjściowy z czujników jest analogowy, to proponowałbym jakiś przetwornik A/C (analogowo-cyfrowy) np. PCF8591, a takie rozwiązanie jest opisane w EdW w cyklu "Mikroprocesorowa Ośla Łączka ". Polecam lekturę.

prompt
-
-

Postautor: prompt » 6 lut 2004, o 16:08

W tym przypadku szybkość próbkowania nie jest istotna, dlatego najlepiej skorzystać z mikrokontrolera z wbudowanym przetwornikiem A/C. Jest to zazwyczaj rozwiązanie najprostsze i najtańsze, szczególnie, gdy wymagana jest większa ilość kanałów wejściowych.

Regan
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Regan » 6 lut 2004, o 16:14

ok..a macie moze jakies konkretne propozycje co do czujników i kontrolera.. osobiscie chcialem zastosowac za czujnikami multiplekser podlaczony do przetwornika A/D a nastepnie do kontrolera...mam niestety problem z doborem czujnika ciśnienia i wilgotności..

Regan
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Regan » 6 lut 2004, o 16:15

oczywiscie w tym przypadku sygnal bedzie analogiem;) ale jestem otwarty na modyfikacje;)

h0nza
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: h0nza » 6 lut 2004, o 16:19

W przypadku gdy mamy bo czynienia z sygałami analogowymi proponował bym jakiś tani mikrokontroler z komparatorem np 89c2051
i z jednej nogi tego mikrokontrolera wypuszczać sygnał o stałej częstotliwości ale zmiennym wypełnieniu - przepuszczając ten sygnał przez filtr dolnoprzepustowy podajemy do jednego z wejść komparatora - a do drugiego wejścia komparatora wyjście z multiplexera analogowego (żeby można było badać kilka napięć) - umiejętnie zrobiony układ przetwornika będzie kosztował z 10 zeta(bez uC) i można na nim uzyskać (w moim przypadku) 14 bitów taki przetwornik kupiony w sklepie wyniesie cię o wiele więcej

prompt
-
-

Postautor: prompt » 6 lut 2004, o 18:22

Regan, najpierw się określ. Jakiej firmy mikrokontrolery preferujesz ? Akurat ja używam produktów firmy Microchip (oznaczenia PIC....). Kontrolery posiadające 10 kanałowe przetworniki A/C z rozdzielczością 10 bitów kosztują poniżej 40 zł. Nie mam cennka w głowie, ale małe PIC-e z przetwornikami A/C są tańsze. Na pewno nie dostaniesz ode mnie recepty, ale, mimo to, pochwal się tym, co już masz.

Regan
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Regan » 6 lut 2004, o 21:32

układ planuje zrobić na kontrolerze 89c2051 .. mam tylko dylemat z doborem czujników,,

prompt
-
-

Postautor: prompt » 6 lut 2004, o 21:56

W takim razie wyłączam się z dyskusji, nie znam Atmela.

Powodzenia ...

Regan
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Regan » 7 lut 2004, o 12:38

może dodam jeszcze że cena elementów nie gra większej roli...nei chodzi mi o oszczędność ;)

kurzymis
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: kurzymis » 7 lut 2004, o 16:01

welcome,
jesli mozna.. chcialbym sie dowiedziec jak mozna taki czujnik temperatury zrobic samemu... tzn. mialem takiego pomysla, zeby podlaczyc do jednego z wejsc portu jeden rezystor a do drugiego termistor. tamten pierwszy rezystor mialby rezystancje jaka sie odklada na termistorze w temp. pokojowej, czyli ten rezystorek bylby wzorcowym.. i moje pytanie jest takie.. czy takie cos mogloby dzialac jako czujnik temp na zasadzie porownywania z wzorcem, czy tylko jako wsaznik czy jest mniejsza czy wieksza temp.????
pozdr,

prompt
-
-

Postautor: prompt » 7 lut 2004, o 18:49

Jako miernik temperatury najprościej jest wykorzystać DS1820. Odpada problem z kalibracją. Temperaturę odczytuje się cyfrowo. Mały (obudowa TO-92), kosztuje ok. 20 zł, zakres pomiarowy od -55 do +125, w przedziale od -10 do +85 dokładność +/- 0,5 stopnia.

Regan
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Regan » 11 lut 2004, o 19:44

jeśli chodzi o czujnik temeperatury to też chciałem zastosować DS-a ale problem jest tego typu że musi to być czujnik, ponieważ będzie służyl do pomiaru temperatury na dworze...inny czujnik natomiast będzie służył to pomiaru temp. wewnątrz...

Awatar użytkownika
gruszek
-
-

Postautor: gruszek » 11 lut 2004, o 21:30

no proste, ds1820 dziala na magistrali 1-wire, do niej moze byc rownolegle podlaczonych multum takich ukladow (w ogole ukladow 1wire), kazdy egzemplaz ma swoj niepowtarzalny adres i jego sie uzywa gdy sie "zwracasz" do jakiegos ukladu na magistrali 1wire.
mozesz ich miec ile chcesz a dodatkowa zaleta dla tego czujnika na zewnatrz to to, ze wymaga jedynie 2 kabelkow: zasilanie+dane i masa. ukladzik ma 3 wyprowadzenia ale mozna tez uzywac dwoch tylko wtedy dluzej trwa konwersja temperatury (bo raz przesyla dane a raz pobiera energie do wewn. kond. z tego samego drutu)
wada jest to ze ni bedzie latwe napisanie programu do komunikacji z 1-wire w asemblerze a w bascomie zajmuje duzo miejsca

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”