Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Napięcie końcowe ładowania akumulatora samochodowego

ktoś12
-
-
Napięcie końcowe ładowania akumulatora samochodowego

Postautor: ktoś12 » 14 sty 2004, o 01:21

Witam.

Mam pytanie dotyczące automatycznej ładowarki akumulatorów samochodowych (wyłączającej ładowanie akumulatora po osiągnięciu odpowiedniego napięcia): Przy jakim napięciu na akumulatorze ładowarka powinna wyłączać się?. Szukałem odpowiedzi na to pytanie w necie, ale niewiele mi to pomogło, ponieważ w jednym miejscu jest napisane, że przy napięciu 16V (przy podłączonej ładowarce), a w innym z kolei, że przy napięciu 14,4V. Oczywiście mam na myśli ładowarkę o stałym napięciu (prąd maleje w mierę ładowania akumulatora). Po za tym mam pytanie, czy napięcie to jest zależne od prądu ładowania tzn. zmieniając prąd ładowania konieczna jest zmiana napięcia, przy którym ładowarka wyłącza się?.

Awatar użytkownika
Aleksander Zawada
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: Aleksander Zawada » 14 sty 2004, o 02:28

Cóż, w pewnej starej ksiące znajduję, że akumulator wyładowany ma 1,83V na celę. Tymczasem akumulator naładowany ma do 2,75V na celę.
Akumulator 12V ma 6 cel. Dałoby to napięcie końcowe 6x2,75V=16,5V.
Ale takie końcowe napięcie może być szkodliwe dla akumulatora, zwłaszcza gdyby zaczął silnie gazować.
Patrzę jeszcze na krzywą ładowania. I widzę, że wystarczyłoby, gdyby było 2,4V na celę. Czyli koło 14,4V.
Zobaczymy co powiedza moi współtowarzysze z tego forum. :wink:

gktiger
-
-

Postautor: gktiger » 14 sty 2004, o 08:45

Najprościej jest wykrywać spadek prądu ładowania. Były kiedyś takie prymitywne ładowarki - kontaktron z nawiniętą cewką jako czujnik płynącego prądu, gdy prąd malał kontaktron się rozłączał i rozłączał cewkę przekaźnika podtrzymującego. Proste i skuteczne.
Jeśli chodzi o pytanie dotyczące zależności prądu i napięcia - TAK aby zwiększyć prąd ładowania trzeba zwiększyć napięcie ładowania.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”