Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj siępcb za pomocą folii
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Czy ktoś ma jakis innowacyjny sposób wykonywania płytek za pomocą folii. Ja jak prznosze żelazkiem jeżdząc po foli to albo mi wszystko się nie odklei albo toner się rozmaże.
Jest na to taka rada
Przykręć żelazko do... (a cholera wie do czego ) może być imadło jak masz w domu (tym ciepłym do góry) i dopiero na żelazko połóż płytkę (możesz między płytkę a żelazko podłożyc parę kartek). Żadnego prasowania (tzn. bez żadnego tarcia płytki o żelazko bo straci dokładność; tak jak położysz tak się ma grzać). Oczywiście nie muszę Ci przypominać że laminat ma być pucpapierem(papier ścierny) na cacuś-glancuś zrobiony, tak że można się przeglądać i żadnego palcowania.
Może jeszcze dwie metody nie do końca sprawdzone:
1 - "w metodzie żelazkowej" nie używamy folii, lecz zwykłej kartki papieru, efekt też jest w miarę zadowalający nawet jeśli trzeba poprawić jeszcze pisakiem - myślę że kartka lepiej wytrzymuje podgrzewanie niż folia,
2 - "w metodzie naświetlania UV" kolega używał kalki technicznej z narysowanym schematem, nasączał ją olejem, nakładał na laminat i naświetlał - widziałem efekty naprawdę zdumiewające - niestety więcej na ten temat nie wiem bo straciłem z nim kontakt
Prócz tego w którejś z EP chyba poprzedni rok, też opisano metodę robienia płytek drukowanych w domu. Spróbuj znaleźć.
Życzę powodzenia Mariusz
1 - "w metodzie żelazkowej" nie używamy folii, lecz zwykłej kartki papieru, efekt też jest w miarę zadowalający nawet jeśli trzeba poprawić jeszcze pisakiem - myślę że kartka lepiej wytrzymuje podgrzewanie niż folia,
2 - "w metodzie naświetlania UV" kolega używał kalki technicznej z narysowanym schematem, nasączał ją olejem, nakładał na laminat i naświetlał - widziałem efekty naprawdę zdumiewające - niestety więcej na ten temat nie wiem bo straciłem z nim kontakt
Prócz tego w którejś z EP chyba poprzedni rok, też opisano metodę robienia płytek drukowanych w domu. Spróbuj znaleźć.
Życzę powodzenia Mariusz
Może to się przyda.
http://www.cyfronika.com.pl/zrobsam.htm
http://www.cyfronika.com.pl/zrobsam.htm
Jak muszę wykonać kilka sztuk tego samego urządzenia to używam metody z Positiv20. Gdy robię prototyp to najlepiej sprawdza mi się metoda "kredowa".Efekt po nabyciu wprawy bardzo dobry a papier kredowy jest dużo tańszy i łatwiej dostępny niż folia TES.
Zamiast męczyć sie z żelazkiem warto zrobić urządzenie do nagrzewania
np. z kawałka blachy aluminiowej lub miedzianej(>5mm) .Grzałkę i termostat można kupić za kilka złotych.
np. z kawałka blachy aluminiowej lub miedzianej(>5mm) .Grzałkę i termostat można kupić za kilka złotych.
Popieram twoje zdanie jak najbardziejJak muszę wykonać kilka sztuk tego samego urządzenia to używam metody z Positiv20. Gdy robię prototyp to najlepiej sprawdza mi się metoda "kredowa".Efekt po nabyciu wprawy bardzo dobry a papier kredowy jest dużo tańszy i łatwiej dostępny niż folia TES.