witam.
pomysl jest taki: zbudowac sterowany radiowo pojazd - sterowanie z komputera. zamierzam skorzystac z portu szeregowego RS232. do tego portu chcialbym podpiac plytke, ktorej glownym elementem mialyby byc moduly CC1000PP.
problem dotyczy napiec wykorzystywanych przez RS-a oraz tych akceptowanych przez CC1000PP. modul CC1000PP zasilany jest zwyczajowo napieciem 3V (2.1-3.6V) co, rzecz jasna, nijak sie ma do proponowanych przez port szeregowy wartosci:)
popularne uklady MAX232 tez sie nie nadaja bo konwertuja na logike 5V.
mam nadzieje, ze zna ktos jakies proste rozwiazanie mojego problemu:)
najlepiej jakis sprytny ukladzik - konwerter, ktory zrobi wszystko co trzeba:)
z gory dzieki za pomoc
pozdrawiam
sebo
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięrs232 & modul RF
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
>max3232 to samo co max 232 tylko chodzi na 3 V. Tylko w >przeciwienstwie do max 232 nie kosztuje juz 4 zł ...
czyzby to bylo az tak proste? sprawdze:)
>Z czego bedziesz robił naped do swojego pojazdu ?
silniki krokowe (6V) ze starych drukarek iglowych - cena 5 zlotych na gieldzie na balickiej (ale trzeba je sprawdzic przed kupnem, bo polowa z tych na gieldzie juz dawno spalona):) chyba, ze padna - jest problem z kupieniem dwoch jednakowych na gieldzie - wtedy bede musial kupic nowe
czyzby to bylo az tak proste? sprawdze:)
>Z czego bedziesz robił naped do swojego pojazdu ?
silniki krokowe (6V) ze starych drukarek iglowych - cena 5 zlotych na gieldzie na balickiej (ale trzeba je sprawdzic przed kupnem, bo polowa z tych na gieldzie juz dawno spalona):) chyba, ze padna - jest problem z kupieniem dwoch jednakowych na gieldzie - wtedy bede musial kupic nowe
s0s
Robię podobny układ. Mam problem z połączeniem się 2 CC1000PP programuję je ATMEL'kiem 89c51. Oczywiście zgodnie z programem Smart RFstudio. Jednak nie mogę się połączyć radiowo. Jeżeli uporałeś się z połączeniem mógłbyś mi dać jakieś wskazówki ?? Wiem że uP komunikuje się z CC i chyba go już zkalibrowałem.
z góry dzięki
Pozdrawiam
Robię podobny układ. Mam problem z połączeniem się 2 CC1000PP programuję je ATMEL'kiem 89c51. Oczywiście zgodnie z programem Smart RFstudio. Jednak nie mogę się połączyć radiowo. Jeżeli uporałeś się z połączeniem mógłbyś mi dać jakieś wskazówki ?? Wiem że uP komunikuje się z CC i chyba go już zkalibrowałem.
z góry dzięki
Pozdrawiam
Dokładnie to jest tak:
Robię "przedłużacz" radiowy COM'a właśnie na tym układze ze wspomnianym wcześniej uP '51. Programuję rejestry zgodnie z RF studio (wszystkie oprócz TEST0...6 ) potem kalibruję oba CC (wpisuję do rej CAL taką wartość aby bit CAL_START był równy 1) czekam 34ms po czym do tego samego rejestru wpisuję taką wartość aby CAL_START = 0 a CAL_COMPLETE = 1 (czyli kończę kalibrację) po wysłaniu danej drugi CC tego nie otrzymuje (dana to cykliczne wysyłanie #55h czyli robi to rąwnież za preambułę)
Programuję CC tak aby UART działał z prędkością 9,600 kb/s
Robię "przedłużacz" radiowy COM'a właśnie na tym układze ze wspomnianym wcześniej uP '51. Programuję rejestry zgodnie z RF studio (wszystkie oprócz TEST0...6 ) potem kalibruję oba CC (wpisuję do rej CAL taką wartość aby bit CAL_START był równy 1) czekam 34ms po czym do tego samego rejestru wpisuję taką wartość aby CAL_START = 0 a CAL_COMPLETE = 1 (czyli kończę kalibrację) po wysłaniu danej drugi CC tego nie otrzymuje (dana to cykliczne wysyłanie #55h czyli robi to rąwnież za preambułę)
Programuję CC tak aby UART działał z prędkością 9,600 kb/s