Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięprzycisk zbliżeniowy
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Gdzies niedawno przeczytałem, że możliwe jest stworzenie przycisku zblizeniowego, opartego o nadajnik i odbiornik podczerwieni.
Zasada dzialanie jest taka:
-dioda nadawcza z przebiegiem prostokątnym nadaje cały czas
-zbliżamy palec
-po zbliżeniu na odl np 1cm fala z diody odbija sie od palca na tyle wystarczajaco, ze odbiornik ją odbiera
-załącza się układ.
Da się to zrobić? I jak?
Kuba
Zasada dzialanie jest taka:
-dioda nadawcza z przebiegiem prostokątnym nadaje cały czas
-zbliżamy palec
-po zbliżeniu na odl np 1cm fala z diody odbija sie od palca na tyle wystarczajaco, ze odbiornik ją odbiera
-załącza się układ.
Da się to zrobić? I jak?
Kuba
- Aleksander Zawada
- Moderator
- Kontaktowanie:
Witam
Myśle, że prościej by było zrobić takie coś na wzmacniaczu operacyjnym i przeżutniku. Wiadomo że wszędzie idą przewody 220V, które same w sobie generują pole elektryczne, które przenika na nas. Zbliżając ręke np do jakiegoś wzmacniacze słychać charakterystyczne "buczenie" przydżwięk 50Hz. Nasz układ wzmacniacza miał by za zadanie wzmocnić ten sygnał i po przekroczeniu pewnej wartości przezutnik załączał lub wyłączał by jakieś urządzenie. Sensorem wtedy mógł by być np kawałek zabydowanej gdzieś blachy. Ale to tylko moja propozycja .
Pzdr.
Myśle, że prościej by było zrobić takie coś na wzmacniaczu operacyjnym i przeżutniku. Wiadomo że wszędzie idą przewody 220V, które same w sobie generują pole elektryczne, które przenika na nas. Zbliżając ręke np do jakiegoś wzmacniacze słychać charakterystyczne "buczenie" przydżwięk 50Hz. Nasz układ wzmacniacza miał by za zadanie wzmocnić ten sygnał i po przekroczeniu pewnej wartości przezutnik załączał lub wyłączał by jakieś urządzenie. Sensorem wtedy mógł by być np kawałek zabydowanej gdzieś blachy. Ale to tylko moja propozycja .
Pzdr.
nie potrzebna mi hermetyka, nie chciałbym też stosowac blachy ani 220v
Ma to byc tylko prosty uSwitch, tyle ze dotykowy.
Zrobilbym to na jakichs elektrodach, ale zalozeniem jest dla mnie design.
Buduje wzmacniacz, a wlasciwie koncowke mocy. Plyta czolowa będzie wykonana z ciemnej półprzepuszczalnej plexi. Pod nia bedzie tylko dioda POWER.
Pomyslalem sobie, ze tak bedzie oryginalniej.
Dlatego odpada buczenie, blachy i wszelkiego rodzaju pomysly, mogace zle wplywac na akustyke.
Wiem ze podobne uklady maja zastosowanie np. w suszarkach automatycznych. Tylko tam zasieg wynosi ok 20cm. Ja potrzebuje czegos takiego, tyle ze z zasiegiem 1 cm.
Mam juz prosty schemat. Nie wiem jednak jeszcze jak ograniczyc zasieg dzialania diody IR.
Kuba
Ma to byc tylko prosty uSwitch, tyle ze dotykowy.
Zrobilbym to na jakichs elektrodach, ale zalozeniem jest dla mnie design.
Buduje wzmacniacz, a wlasciwie koncowke mocy. Plyta czolowa będzie wykonana z ciemnej półprzepuszczalnej plexi. Pod nia bedzie tylko dioda POWER.
Pomyslalem sobie, ze tak bedzie oryginalniej.
Dlatego odpada buczenie, blachy i wszelkiego rodzaju pomysly, mogace zle wplywac na akustyke.
Wiem ze podobne uklady maja zastosowanie np. w suszarkach automatycznych. Tylko tam zasieg wynosi ok 20cm. Ja potrzebuje czegos takiego, tyle ze z zasiegiem 1 cm.
Mam juz prosty schemat. Nie wiem jednak jeszcze jak ograniczyc zasieg dzialania diody IR.
Kuba
widziałes kiedys schemat do obsługi bezprzewodowej komuterem? tam prosto jest zbudowany odbiornik podczerwieni. Myśle ze znasz sie troche to mógł byś przerobić ten odbiornik, aby nie był podpinany do coma, ale do twojego wzmaczniacza, Jak wbudujesz ten odbiornik w tą plexę a 0,5 cm wyżej dasz diodkę podczerwieni, a diodkę odgrodzisz od odbiornika nie weim kawałkiem blachy, czy czymś co nie przepuszcza promieniowania podczerwonego, zrobisz własnie co chcesz. diodka nadaje, ale jak sie nic nie odbije to nic nie trafi do odbiornika, a jak juz zrobisz ten odbiornik, to mozesz z tego zrobic nawet odbiornik do pilota, chociaż ty ich nie lubisz , ale jak bys polubił. Ja myśle że to może działać, a wykonanie bedzie kosztować nie więcej niż 8 pln
sova, dzieki za sugestie ale to juz mam!
1. ja lubie piloty tylko z moim szczesciem gdy bede musial nagle wylaczyc wzmacniacz bo bede odbieral koma, to nie bede mogl znalezc pilota!
2. Zrobie sobie blaszke albo cos w tym stylu. Najwiekszym problemem jest jednak dla mnie ograniczenie zasiegu dzialania tej diody ir. Nie chce aby pojawila sie sytuacja ze gdy przejde kolo wzmacniacza, to on po prostu zacznie wariowac. Zgodnie z ruchem mego ciala najpierw sie zglosni, nagle sciszy, przelaczy zródla a na koniec wylaczy Ta dioda musi nadawac takie promieniowanie, ktore odbite dostanie sie do odbiornika, ALE dlugosc calej drogi to max 2cm!!!
prosze o dalsza pomoc
pozdrawiam
Kuba
Ty no to jak mówisz ze juz masz ten odbiornik, mozesz w nim regulować czułość? bo jak wiesz każde ciało które ma jakąś temperature wydziela promieniowanie podczerwone, czyw więkasz temp. tym wiecej promieni. Jak ja do tykam palcem odbiornika, to on rejstruje jakis kod. Mozesz zrobic tu tak samo, wyczulić ten odbiornik na te 2cm, jak przejedziesz palcem, to wię włączy czy wyłączy, to nie bedzie dalej działać jak 2 cm tylko człowiek nie da zawsze takigo samego impulsu, więc to bedzi sie sprawdza tylko do włączania i wyłączania... pomyśl o tym, po co w ogóle dioda Ir?
hmm
czujnik temperatury?? nastawiony tylko na 36.6?? moze i wykjonalne, z jakims marginesem bledu... ale stosujac zwykly, diodowy, nie moglbym go zastosowac pod plexi. Z kolei stosujac cos takiego jak do mierzenia temperatury (np w uchu) na podczerwien, troche by to kosztowalo.
Zaczynam myslec o malutkiej szpileczce... aby nie byla za bardzo widoczna. Tylko narazie nie znalazłem żadnego schematu, z jedną elektrodą...
pozdrawiam
Kuba
czujnik temperatury?? nastawiony tylko na 36.6?? moze i wykjonalne, z jakims marginesem bledu... ale stosujac zwykly, diodowy, nie moglbym go zastosowac pod plexi. Z kolei stosujac cos takiego jak do mierzenia temperatury (np w uchu) na podczerwien, troche by to kosztowalo.
Zaczynam myslec o malutkiej szpileczce... aby nie byla za bardzo widoczna. Tylko narazie nie znalazłem żadnego schematu, z jedną elektrodą...
pozdrawiam
Kuba
Jezeli dasz transoptor odbiciowy w ktorym dioda nadawcza sterowana bedzie przebiegiem np 40kHz czy wiekszym lub mniejszym ale roznym od czestotliwosci nosnej pilota zdalnego sterowania to mozesz zbudowac odbiornik by wlasnie reagowal na taka a nie inna czastotliwosc. Do wykrycia czestotliwosci mozesz uzyc np. ukladu NE567.