Zajmuje sie przerobka silnika w swoim samochodzie i jestem na etapi przygotowania aparatury kontrolno pomiarowej...
Oparlem ja na AT90S8535. Ogolnie "komputerek" ladnie dziala, komunikuje sie z PC i wyswietlaczem 4x20...
I teraz prszyszedl czas na najtrudniejsze czyli czesc analogowa.
Obecnie jako napiecie referencyjne stosuje 5V z drugiego stabilizatora 7805 ale prawdopodbnie zastapie go zrodlen napiecia referencyjneg w celu uzyskania wyszej dokladnosci..
Zamierzam podpiac kilka czujnikow a mianowice EGT (do 1200 C), czujnik cisnienia oleju, czujnik temperatury oleju oraz czujnik cisnienia doladowania w kolektorze... Problem w tym ze nie wiem jak przekonwertowac wartosci rezystancji czujnika na napiecie z zakresu 0-5V ewentaulnie jak przekonwertowac zadany zakres napiecia na napiecie od 0-5V (gdbym dorwal czujniki napieciowe) ??
Szukam od kilku dni na necie i nic nie potrafie znalezc w tej materii.
BArdzo prosilbym o jakiekolwiek wskazowki, schematy (te najchetniej zeby mozna bylo sobie podpatrzec dobrre rozwiazanie

Mam jeszcze jedno pytanie jak wyglada sytuacja z zakloceniami wystepujacymi w samochodzie na prace czesci AC procesora ??
Czy ktos ma w tej sprawie jakies ciekawe przemyslenia / doswiadczenia i wskazowki jak nie spartolic

Z gory dzieki
Pozdr
Jadzwin