Interesuje mnie następujący problem:
Czy w konstrukcji kolumny trójdrożnej sekcja (objętość) zawierająca głośnik średnio tonowy powinna być odzielona hermetycznie od sekcji zawierającej głośnik niskotonowy, czy może nie ma to żadnego znaczenia
Dzięki za odzew.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięproblem z konstrukcą kolumny głośnikowej
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
A ja powioem ze to zalezy od konstrukcji glosnika sredniotonowego. Sa takie glosniki ktore maja zabudowany kosz w celu wyrownania charakterystyki glosnika. Jezeli masz wlasnie taki glosnik to nie trzeba oddzielac komor. W innym przypadku trzeba koniecznie oddzielic i moc nie ma tu znaczenia bo np. glosnik niskotonowy 38cm o mocy 50W potrafi tloczyc duze ilosci powietrza wytwarzajac wewnatrz obudowy duze cisnienie ktore moze spowodowac uszkodzenie nie obudowanego glosnika sredniotonowego.
Pozdro
Dexter
Pozdro
Dexter
Witam!
Żeby nie zaczynać nowego tematu to tu sie dołącze. Mam kolege który od pewnego czasu próbuje swoich sił w konstruowaniu kolumn głosnikowych i co jakis czas pyta mnie o jakis program do obliczania parametrów obudów. Chodzi o jakiś sprawdzony i nie taki najprostrzy program ale też nie jakis strasznie skomplikowany. Jeśli ktoś mógłby mi pomóc w tej kwestii (może ma albo zna jakiś adres) To byłbym wdzięczny a kolega nawet bardzo wdzięczny.
Żeby nie zaczynać nowego tematu to tu sie dołącze. Mam kolege który od pewnego czasu próbuje swoich sił w konstruowaniu kolumn głosnikowych i co jakis czas pyta mnie o jakis program do obliczania parametrów obudów. Chodzi o jakiś sprawdzony i nie taki najprostrzy program ale też nie jakis strasznie skomplikowany. Jeśli ktoś mógłby mi pomóc w tej kwestii (może ma albo zna jakiś adres) To byłbym wdzięczny a kolega nawet bardzo wdzięczny.
Darmowy i dobry do wstepnych symulacji to WinISD. Wpisz sobie w wyszukiwarke napewni Ci znajdzie a jak nie umiesz to poszukaj tu
http://subwoofer.t17.ds.pwr.wroc.pl/index.php
Dosc rozbudowanym i dobrym lecz komercyjnym programem jest BassBox Pro 6.0 Tu juz Ci nie pomoge.
Pozdro
Dexter
http://subwoofer.t17.ds.pwr.wroc.pl/index.php
Dosc rozbudowanym i dobrym lecz komercyjnym programem jest BassBox Pro 6.0 Tu juz Ci nie pomoge.
Pozdro
Dexter