Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Laser większej mocy - jak to podłączyć ???

Awatar użytkownika
szymon
-
-
Kontaktowanie:
Laser większej mocy - jak to podłączyć ???

Postautor: szymon » 3 lis 2003, o 23:51

Witam!!!
Wpadł mi w ręce laser, tylko nie bardzo wiem jak go podłaczyc. Próbowałem do jego końców przyłożyc napięcie w granicy 2kV. Niby coś działa ponieważ w środku zaświecił się na pomarańczowo i wysyłał niebieski promień, ale tak słaby, że w ciemności ledwo dolatywał na 2m. Jak by ktoś wiedział coś na temat jak to podłączyć, jakie napięcie, prąd to prosił bym o pomoc :? Dołanczam zdięcia.
Dzięki z góry i pozdrawiam szymon.

MuNiO
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: MuNiO » 6 lis 2003, o 18:23

a skad to cudo masz? ja tez chce taki :)

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 6 lis 2003, o 19:55

a skad to cudo masz? ja tez chce taki :)
No właśnie skąd masz?
Poszukam cos na ten temat i jak znajdę to dam znać co i jak.
Uważaj tylko żebyś niespalił tego "cacka" bawiąc się nim... :wink:

Awatar użytkownika
morph13
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: morph13 » 7 lis 2003, o 12:35

Zauważ że takie lasery sa najczęśćiej sterowane impulsowo co oznacza że i pracuja impulsowo. Bez dodatkowych danych to bym tak nie kombinował

Awatar użytkownika
szymon
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: szymon » 7 lis 2003, o 13:00

Pochodzenia nie znam, mam go od kolegi kolegi kolegi... i tak sobie wędrował aż dotarł do mie :) . Chciałem szukać na necie ale nie bardzo wiem jak się do tego zabrać ponieważ nie ma na nim żadnych oznazeń, ale będę szukał :) . Jak ktoś coś znajdzie to niech da znać oki ???
Pzdr. szymon

zysiu
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: zysiu » 14 lis 2003, o 02:04

Jesli podeslesz mi zdjecia tego cuda (nie moge pobrac ich z forum) to zobacze co sie da zrobic. Napisz rowniez, jakie wymiary ma rura laserowa, bo od tego tez zalezy prad i napiecie jakim trzeba ja zasilac. Budujesz cos ciekawego z wykorzystaniem tego lasera?

Awatar użytkownika
szymon
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: szymon » 14 lis 2003, o 11:41

Witam
Nie wiem co sie stało że nie da się pobrać załączników !!! Inie da się ich załączyć jeszcze raz !!! Jak coś to są dotępne pod adresem http://www.pomorska.net.pl/~szymon/zdiecia.zip :) , a jeżeli chodzi o konstruowanie czegoś ciekawego to ja go chce podłączyć tylko z czystej ciekawości :D . Wymiary cacuszka to dłucość - 255mm i średnica - 29mm

Pzdr

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 14 lis 2003, o 12:11

Jesli podeslesz mi zdjecia tego cuda (nie moge pobrac ich z forum) to zobacze co sie da zrobic. Napisz rowniez, jakie wymiary ma rura laserowa, bo od tego tez zalezy prad i napiecie jakim trzeba ja zasilac. Budujesz cos ciekawego z wykorzystaniem tego lasera?
Niestety dział download ma być dostępny od następnego tygodnia(jest w przebudowie) :mrgreen:

zysiu
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: zysiu » 14 lis 2003, o 15:37

Patrzac na zdjecia z pocztku myslalem, ze to rura firmy Melles Griot, ale jednak nie. Po wymiarach, ktore napisales wydaje mi sie, ze rura ma niewiecej niz 2mW. Ja bym podlaczyl kolo 1,8kV i prad okolo 7mA. Anode rury polacz szeregowo z tzw. rezystorem balastowym rzedu 47k i mocy okolo 0.5W.
Powodzenia, moze wczesniej zasilacz ci obciazal laser i nie zaszla akcja laserowa, stad nic nie widziales. Podziel sie wnioskami po eksperymencie

Awatar użytkownika
Sova
-
-
Kontaktowanie:

inny laserek

Postautor: Sova » 22 lis 2003, o 23:42

a ja mam inny laserek, taki z CD-ROMu, ale też bym bardzo cchiał zobczayć czy dziła, tzn jest sprawny, ale jesterm ciekawy, czy jak podłącze mocniejsze zasilanie, to czy bede widział wiązkę? to jest taki zwykły laseek, jak dotykam 4 przewody, tzn 2 pary pzrewodów, to sie porusza szklana socczewka, ale światła nie ma!!! jak mam zrobić zeby te światło było

Awatar użytkownika
szymon
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: szymon » 22 lis 2003, o 23:50

Gościu nie próbuj takich żeczy !!!! ten laser świeci światłem podczerwonym(niewidocznym dla ludzkiego oka) które może uszkodzic Ci wzrok(tam masz nawet naklejke oszczegającą) !!!! To co widać jak świeci to tylko marna namiastka jego mocy - jego "potęge" widać np. przez kamere(która rejestruje tekrze pasmo podczerwone) więc kategorycznie odradzam zabawy z czymś takim !!!! Pozatym laser taki wymaga odpowiedniego prądu, przekroczenie wartości tego prądu powoduje natychmiastowe jego uszkodzenie a zamała jego wartość mniejszą moc

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”