Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

zasilacz z z układem icl 7107

-rychu-
-
-
zasilacz z z układem icl 7107

Postautor: -rychu- » 19 mar 2003, o 22:47

Mam problem.
Konstruuje , a właściwie składam "Woltomierz panelowy z wyświetlaczem LED" na układzie 7107.Niestety ma on zakres do 2 V , ja natomiast potrzebuje do 20 V.Z tą przeróbką jakoś sobie poradziłem ale nie wiem co zrobić z końcówką IN LO.Składany kit jest zasilany napięciem symetrycznym -+ 5V ja natomiast mam napięcie pojedyńcze.Wyczytałem w EDW5/97 że końcówki IN LOW i IN HI nie można podłączyć do którejść z szyn zasilających , ale chodziło tu o napięcie symetryczne.Czy jeżeli będe zasilał układ napieciem pojedyńczym to będe mógł podłczyć powyższe końcówki pomiędzy wyjscie mojego zasilacza a masę?? :? :?

krasnal211
-
-

zasilacz z icl7107

Postautor: krasnal211 » 10 lis 2003, o 22:03

do zasilania tego woltomierza potrzebna jest przetwornica napięcia ujemnego na 7660. woltomierz powinien być zasilany z innego źródła a końcówka LO powinna być podłączona do mierzonego minusa i przez rezystor około 100 ohm do HI natomiast końcówka Hi przez rezystor 1M do plusa

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”