Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Przetwornica Problem

Grzesiek
-
-
Kontaktowanie:
Przetwornica Problem

Postautor: Grzesiek » 29 paź 2003, o 07:07

Witam mam problem, chodzi o projekt Przetwornicy 12v (24v) - 220V o mocy 250Hz tj. z numeru listopadowego i grudniowego 2001 z Elektroniki Praktycznej chodzi mi o wzór płytki do tej przetwornicy czy wogóle możną ją gdzieś dostać a także o tranformator użyty do niej czy te dwie rzeczy są osiagalne jeśli tak to proszę o podesłanie na mój adres grzesiek2804@wp.pl Z góry wielkie dzieki :)

Awatar użytkownika
szymon
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: szymon » 30 paź 2003, o 22:52

Witam

Po pierwsze moc się podaje w watach a nie w hercach!!! :)
Ale przejdźmy do konkretów. Schematy płytek można znaleść prawdopodobnie w archiwum EP, a co do transformatora to może być problem. Osobiście wykonałem tą przetwornice tylko że mniejszej mocy i z małymi usprawnieniami :D . Trafo nawijałem sam licą w.cz. na transformatorze z przetwornicy od pc'ta. Sprawność wyszła mi w granicach 88% :D . Jeżeli byś się zdecydował na zrobienie trafa i załatwił jakiś karkas z rdzeniem ferrytowym(conajmniej do 1MHz) to moge Ci dać rade jak nawinąć trafo samemu :)

Pzdr.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”